Untitled-2Presedintele haitian, Rene Preval, a declarat miercuri, pentru cotidianul american Miami Herald, ca se teme ca seismul care a lovit tara sa cu o zi inainte ar fi ucis mii de persoane, facand apel la ajutor catre comunitatea internationala.

Preval, care facea astfel prima declaratie de la momentul producerii cutremurului, a refuzat sa avanseze o cifra referitoare la numarul de morti.

„Va trebui sa evaluam” amploarea acestei tragedii, a spus el. Aflandu-se impreuna cu sotia la Port-au-Prince, presedintele haitian a calificat scenele la care a fost martor drept „inimaginabile”.

„Parlamentul s-a prabusit. Sediul administratiei fiscale s-a prabusit. Unele scoli s-au prabusit. Unele spitale s-au prabusit (…) Unele scoli sunt pline de cadavre”, a continuat el.

„Este o catastrofa”, a apreciat sotia acestuia, Elisabeth Preval, pentru acelasi cotidian. Pe strazile capitalei „ma impiedicam de trupuri neinsufletite. Enorm de multi oameni sunt ingropati sub resturi. Spitalul general s-a prabusit. Avem nevoie de sustinere. Avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de ingineri”, a spus aceasta.

Ban Ki-moon se teme ca seismul s-a soldat cu sute de morti

Untitled-1Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat miercuri ca se teme ca seismul care a afectat Haiti a provocat „sute de morti”, subliniind ca in urma tragediei va fi nevoie de un efort major din partea echipelor de interventie.

Cutremurul cu magnitudinea 7, care a devastat marti capitala haitiana, a ucis probabil „sute” de persoane, a precizat Ban Ki-moon de la tribuna organizatiei.

Secretarul general al ONU a recunoscut ca nu are vesti de la seful Misiunii de mentinere a pacii din Haiti (Minustah), tunisianul Hedi Annabi, si de la adjunctul sau. El a anuntat ca il va trimite pe predecesorul lui Annabi, Edmond Mulet, in Haiti pentru a conduce Minustah.

in urma seismului, a fost distrus sediul misiunii ONU din Port-au-Prince si au murit cel putin cinci persoane care munceau in acea cladire, potrivit lui Alain Leroy, care conduce departamentul de mentinere a pacii din cadrul Natiunilor Unite.

„Mai mult de 10 persoane au fost scoase de sub daramaturi, unele in viata, altele moarte”, a afirmat el.

Alti 100 de angajati ai organizatiei nu au putut fi contactati.

„Circa 200-250 de persoane pot lucra la Hotelul Christopher, cladire unde se afla sediul Minustah si care s-a prabusit (…). Nu stim cati se aflau in cladire marti la ora 17.00” (24.00, ora Romaniei) in momentul producerii seismului, a declarat purtatoarea de cuvant a Biroului de coordonare a cazurilor umanitare din cadrul ONU (OCHA), Elisabeth Byrs.

Ban Ki-moon a anuntat ca se va deplasa in Haiti „cat mai curand posibil”.

Evocand o „tragedie pentru Haiti si pentru Natiunile Unite”, el a afirmat ca dezastrul va necesita un efort major din partea echipelor de interventie. „Servicii de baza precum (furnizarea de) apa si electricitate sunt aproape intrerupte”, a precizat el.

Directorul departamentului de mentinere a pacii din cadrul ONU, Alain Leroy, a anuntat ulterior ca aeroportul din Port-au-Prince „functioneaza” si ca vor incepe sa fie trimise ajutoare.

Coordonatorul serviciilor de urgenta din cadrul ONU, John Holmes, a anuntat ca va lansa un apel international pentru sprijinirea victimelor si ca au fost deblocate ajutoare de urgenta in valoare de 10 milioane de dolari.

Cutremurul din Haiti s-a soldat cu zeci de mii de victime – ambasador

Seismul s-a soldat cu zeci de mii de victime si a provocat pagube materiale considerabile, a afirmat miercuri ambasadorul haitian la Organizatia Statelor Americane (OEA), al carei sediu este la Washington.

„Pentru moment, primele informatii de care dispunem mentioneaza zeci de mii de victime si pierderi materiale considerabile”, a afirmat Duly Brutus, fara a preciza daca se refera la morti sau la raniti.

„in numele Guvernului, lansez un apel catre comunitatea internationala sa ne vina in ajutor”, a adaugat el, apreciind ca cel mai urgent este „salvarea miilor de persoane care sunt in continuare in viata si care se afla sub daramaturi”.

„Haiti are mai mult ca oricand nevoie de solidaritate” internationala, a continuat diplomatul.

Spitalul argentinian din Port-au-Prince functioneaza si ingrijeste 800 de raniti

Spitalul argentinian din Port-au-Prince functioneaza si ingrijeste 800 de raniti, dar se afla intr-o situatie critica, „din cauza numarului” de persoane afectate de cutremur, a declarat miercuri directorul spitalului, potrivit caruia acesta este singurul centru operational.

Spitalul, construit si aflat sub controlul contingentului argentinian din cadrul Misiunii de Stabilizare a Natiunilor Unite (Minustah), „este singurul in functiune (din capitala). Peste 800 de persoane au fost primite, majoritatea femei si copii”, a declarat directorul militar al spitalului, Daniel Desimone, pentru postul de televiziune argentinian Todo Noticias.

„Spitalele din Haiti s-au prabusit. Va trebui sa raspundem, in acest spital, tuturor nevoilor Misiunii (ONU) si ale poporului haitian. Situatia este foarte critica, pentru ca suntem depasiti de cantitatea de morti si raniti”, a adaugat el, contactat telefonic de postul argentinian.

„Multi copii au fost abandonati de parintii lor in spital, deoarece acestia se intorc la casele lor pentru a cauta rude sau de frica jafurilor”, a adaugat Desimone.

Directorul spitalului argentinian a precizat ca, in aceasta insula caraibiana afectata marti de un cutremur cu o magnitudine de 7, „statul nu exista, deci nu exista sanatate publica”, subliniind din nou importanta spitalului Minustah.

Haiti este cea mai saraca tara de pe cele doua continente americane, cu 80 la suta din populatie traind sub pragul saraciei, de doi dolari pe zi. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here