Vernisajul expoziției a avut loc pe 25 aprilie, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București și a fost organizat în parteneriat cu revista ”Club Antreprenor”

 

 

”Pictură și antreprenoriat” este cea mai recentă expoziție a cunoscutului artist plastic Valentin Ionescu. Evenimentul îmbină ideea de a crea, ideea de a promova artele plastice, cu ideea de antreprenoriat. Vernisajul expoziției a avut loc pe 25 aprilie, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (Str. Ion Ghica nr. 4), la Sala Miron Vlasto (etajul 3) și a fost organizat în parteneriat cu revista ”Club Antreprenor”.

            ”Cunosc antreprenori care pictează, dar și pictori care sunt antreprenori. Arta reprezintă creație, dar impulsionează uneori și inițiativele. Mulți dintre artiștii talentați din România se plâng de faptul că sunt ignorați și marginalizați, în ultima vreme. Foarte mulți dintre cei cu studii în acest domeniu nu mai au unde să-și expună operele, în timp ce spațiile care altă dată le erau destinate sunt ocupate de oameni fără studii de artă și fără un talent deosebit. Deși am întâmpinat multe și de neînțeles  piedici din partea multor persoane neabilitate, am decis să lupt pentru promovarea și susținerea  tinerelor noastre talente și, în general, pentru susținerea artiștilor plastici români. Sper ca această expoziție-eveniment să deschidă ochii mai multor oameni în privința a ceea ce înseamnă arta cu adevărat”, subliniază pictorul Valentin Ionescu.

 

Alături de artistul plastic Valentin Ionescu a fost prezent artistul fotograf Mihai Mitrea, care a imortalizat momentele frumoase ale acestui eveniment.

 

 

Pictorul Valentin Ionescu s-a născut pe 4 octombrie 1967, în Bucureşti. La bază este grafician pe calculator, dar şi profesor de desen, artist plastic, organizator de evenimente Science Fiction. Este implicat în fandomul de Science Fiction, fiind, încă de la sfârşitul anilor 80, membru fondator şi coordonator al cenaclului bucureştean de SF Signum.

De-a lungul celor aproape 30 de ani de carieră, a publicat atât grafică, cât şi proză, în Colecţia de Povestiri SF „Anticipaţia”, Curierul Naţional, Jurnalul SF, String şi Helion.

A obţinut mai multe premii şi distincţii, precum Premiul I pentru structuri plastice-sticlă – RomCon  1991 (conferinţa naţională anuală de SF); Premiul special ex-aequo pentru structuri plastice Helion 1992 (Timişoara), iar în 1995 a fost nominalizat pentru premiul european (Eurocon) acordat ca artist plastic. De asemenea, a mai obţinut Diploma de grafică şi creaţie artistică – premiul special „Zilele Helion” 1994 (Timişoara) şi premiul I pentru grafică – Zilele „Victor Papilian” Cluj 1995.

Valentin Ionescu este membru fondator al Uniunii Artiştilor şi Scriitorilor de SF, precum şi membru al Academiei de Artă  – secţia decorare pictură murală. Este menţionat în Cartea de Aur a promotorilor şi   creatorilor de SF, publicaţie editată de ed. Nemira în 1999.

A susţinut expoziţii de grup şi personale la Bucureşti, Craiova, Iaşi, Cernavoda, Freudenstadt – Germania, Bratislava – Slovacia, Linz – Austria.

Din 1990, Valentin Ionescu este coordonatorul pe partea de grafică şi imagine al Academiei Atlantykron – Program UNESCO pentru promovarea şi integrarea tinerilor cu talente artistice. Ca formator, a sprijinit zeci de tineri artişti plastici în evoluţia lor în carieră. În 2001, a fost directorul artistic şi de imagine al Eurocon – Convenţia europeană de SF, organizat în România, pe insula Atlantykron (Capidava).

Valentin Ionescu este un artist prolific, care a creat până în prezent mii de lucrări din domeniul picturii murale, cărbune, creion şi tuş, ulei acrilic şi acuarelă, decorare şi structuri. Multe din lucrările sale se află în colecţii particulare.

Un adevărat magician al culorilor, al stărilor dar și al mesajelor, Valentin Ionescu este un pictor și grafician polivalent. Creația sa cuprinde atât portretistică și pictură realistă, cât și pictură cu tentă Science Fiction sau fantastică, dar și icoane. De asemenea, artistul a realizat grafică publicitară, afișe memorabile sau logo-uri, fiind și specialist în branding vizual.

De asemenea, Valentin Ionescu îi învață pe cei tineri (de la elevi până la studenți și liceeni) tainele picturii, fiind, în ultimii ani, lector la Școala de pictură de la Pietroșița, unde a predat un ”Curs de artă pentru copii, dar și pentru părinți” sau la Cursurile de Artă Academice GAIA din București (Grupul de Artă București).

Printre cele mai recente expoziții ale pictorului se numără ”Amalgame” (găzduită în 2020, respective 2022, de Centrul Municipal pentru Dialog București și de Galeriile Hanul cu Tei), ”Femeia – mamă, fiică, soție” (aprilie – mai 2018, găzduită de Academia Oamenilor de Știință și organizată în parteneriat cu Centrul String – Arte Vizuale) sau expozițiile de la Sci Fi Fest, eveniment dedicat artei SF dar și științei și organizat la Biblioteca Națională (2016, 2017).

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here