imagesCA7BLB6XGuvernul estimeaza o reducere cu 471,5 milioane lei (114,4 milioane euro) in acest an a cheltuielilor de personal suportate din bugetele locale, prin concedierea celor aproximativ 17.000 de angajati din administratie, economii care ar urma sa urce in urmatorii patru ani la aproape 550 milioane lei.Diminuarea cheltuielilor de personal este deja prognozata de Guvern in proiectul legii care introduce normativele de personal in administratia publica.

Reducerea a fost calculata raportat la numarul total de 16.742 angajati concediati, contributia de asigurari sociale si salariul mediu brut, indicat in crestere de la 1.836 lei (in 2010) la 1.920 lei (in 2011), 2.020 lei (in 2012) si 2.130 lei (in 2013).

Potrivit documentului, concedierea functionarilor din administratie va conduce si la o scadere cu 241,3 milioane lei a veniturilor colectate, in principal la bugetul asigurarilor sociale de stat (un minus de 163,5 milioane lei).

Aproximativ 17.000 de angajati din administratia locala ar urma sa fie disponibilizati in acest an, iar primii concediati vor fi persoanele cu varsta de pensionare si cele fara copii, potrivit unui proiect de lege care limiteaza numarul functionarilor din primarii si consilii in functie de numarul de locuitori.

Partenerii sociali urmeaza sa discute, in aproximativ doua saptamani, prevederile acestui proiect de lege privind diminuarea numarului de angajati din primarii si consilii locale, in functie de numarul de locuitori, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, presedintele Aliantei „Sed Lex”, Vasile Marica.

Liderul sindical a apreciat ca nu este vorba neaparat de disponibilizari, ci trebuie analizata situatia in fiecare localitate in parte.

In document este indicata insa o economie totala de personal, la nivelul aparatului propriu al administratiei publice locale, de circa 16.742 de persoane la nivelul anului 2009, pe baza datelor obtinute din analiza numarului de posturi ocupate la data de 31 mai 2009.

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca administratiile locale ar trebui sa decida asupra numarului de posturi ce trebuie reduse in acest sector, si nu Guvernul, pentru a evita blocarea functionarii institutiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here