imagesCA89DG5EVaccinarea copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani va fi realizata numai cu acordul scris al parintilor, normele privind strategia imunizarii in scoli urmand sa fie stabilita printr-un ordin comun al ministrilor Sanatatii si al Educatiei, a anuntat, miercuri, ministrul Sanatatii, Cseke Attila.„A fost o neintelegere asupra careia s-a revenit. Vom cere acordul scris al parintilor intrucat este vorba despre copiii cu varste intre 6 si 16 ani, minori. Parintele raspunde pentru copii, asa ca vom cere acordul scris”, a spus ministrul Sanatatii la Realitatea TV.

Ministrul Sanatatii a precizat ca, miercuri dupa-amiaza, a avut o intalnire cu ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. „Cele doua ministere vor elabora o strategie pentru acest segment de vaccinare”, a aratat Cseke Attila.

Totodata, ministrul a precizat ca medicii nu vor fi obligati sa se vaccineze si ca imunizarea cadrelor medicale vizeaza doar responsabilitatea acestora. „Nota prin care li se cerea medicilor sa se vaccineze, pentru ca altfel nu vor mai putea avea acces la bolnavi a fost reparata astazi (miercuri -n.r.). Numai cine nu munceste, nu greseste”, a adaugat Cseke Attila, replicandu-le astfel celor care au incercat sa il acuze pe secretarul de stat Adrian Streinu Cercel in legatura cu aceasta decizie.

„Imediat dupa instalarea mea in fotoliul ministerial, m-am vaccinat. Asta nu numai pentru ca ministrul trebuie sa fie un exemplu, ci pentru ca deja ma inscrisesem pe lista si, dupa cum ati vazut, parlamentarii s-au vaccinat azi. Asa ca eu am castigat doua saptamani”, a adaugat ministrul.

Campania de imunizare contra gripei noi a copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani ar putea incepe in februarie, daca vaccinul pentru aceste categorii de varsta va fi aprobat de catre Agentia Nationala a Medicamentului, a precizat, miercuri seara, Ministerul Sanatatii (MS).

Astfel, Institutul National de Cercetare- Dezvoltare Cantacuzino, producatorul vaccinului, deruleaza in prezent testele clinice pentru aceste categorii de varsta.

Campania de vaccinare in scoli va fi organizata impreuna cu Ministerul Educatiei.

La fel ca si in cazul vaccinarii persoanelor adulte, vaccinarea scolarilor si a copiilor din gradinite nu este obligatorie, iar parintii vor fi consultati, solicitandu-se acordul in vederea vaccinarii, potrivit sursei citate.

Ministerul Sanatatii nu a precizat in comunicat daca acordul parintilor va fi scris sau verbal.

Miercuri dimineata, secretarul de stat Adrian Streinu Cercel declarase, pentru MEDIAFAX, ca pentru imunizarea impotriva gripei A/H1N1 a scolarilor si a celor din gradinite nu este nevoie de acordul scris al parintilor, ci doar de cel verbal. Streinu Cercel insistase asupra faptului ca nu a cerut si nu va fi cerut acord scris.

„Cine nu vrea sa se vaccineze este liber sa decida. Nu vom obliga pe nimeni. si mai ales nu am cerut acordul scris al parintilor”, spunea secretarul de stat.

Potrivit statisticilor, la categoria de varsta 6-16 ani ar fi aproximativ 2,2 milioane de copii si elevi.

Anterior, Adrian Streinu Cercel declarase, pentru ziarul Gandul, ca atunci cand va incepe vaccinarea impotriva gripei A/H1N1 la copii, se va face o informare in scoli, prin avizier, iar parintii care nu sunt de acord cu imunizarea trebuie sa-si exprime dezacordul. „Daca nu va exista acest dezacord, vaccinarea se va face automat”, declara profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Studiile clinice pentru vaccinul impotriva gripei cu virusul A/H1N1 la copii au vizat, pentru inceput, adolescentii, rezultatele unor teste facute in Romania fiind trimise spre confirmare in Germania, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX seful Centrului de Referinta pentru Gripa, Viorel Alexandrescu. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here