imagesCA9X3MDSRasturnare spectaculoasa a prognozelor de curs de schimb ale bancilor: euro nu va mai trece anul acesta de 4,30 lei, asa cum multi analisti continuau sa anticipeze pana saptamana trecuta, ci dimpotriva, leul se va intari chiar dincolo de pragul de 4 lei/euro, conform previziunilor revizuite in ultimele zile. Explicatiile tin in principal de revenirea apetitului strainilor pentru pietele emergente si de depasirea crizei politice, arata „Ziarul Financiar”. „Nu este vorba de optimism, cat mai degraba de o reducere a pesimismului care ajunsese la cote exagerate in privinta Romaniei”, comenteaza Claudiu Cercel, vicepresedinte pe pietele financiare al BRD-SocGen.

„Nu este vorba de optimism, cat mai degraba de o reducere a pesimismului care ajunsese la cote exagerate in privinta Romaniei, accentuat fiind de tensiunile politice. Afara sunt bani care trebuie investiti, iar semnalul dat de FMI privind venirea urmatoarelor transe de bani a contat foarte mult pentru investitori. Si anul trecut a fost un zvacnet de optimism dupa venirea primei transe de la FMI in luna mai, dar s-a risipit din cauza luptei politice. Acum mai pot aparea probleme doar daca vor fi sesizate derapaje de la tinta de deficit bugetar”, comenteaza Claudiu Cercel, vicepresedinte pe pietele financiare al BRD-SocGen.

BNR a calculat ieri un curs de 4,1383 lei/euro, un nou minim al ultimelor opt luni, in timp ce Banca Centrala Europeana, care strange mai tarziu datele de pe piata, a publicat un curs de referinta chiar de 4,1282 lei/euro.

ING, care la sfarsitul lui 2009 continua sa prezica deprecierea leului pana la un nivel de 4,40 lei/euro in primele doua trimestre ale acestui an, si-a schimbat prognozele la 180 de grade: vede euro la 4,15 lei intr-un orizont de timp de trei luni, in timp ce pentru sfarsitul anului estimeaza un curs de 4,10 lei/euro fata de 4,20 in urma cu o luna.

Analistii bancii afirma ca noile prognoze reflecta „avantajul unor randamente atractive pe piata locala in contextul dat de determinarea bancii centrale de a apara leul”. Mai mult, ING nu exclude posibilitatea scaderii „temporare” a cursului sub 4,10 lei/euro.

„Desi tabloul fiscal ramane ingrijorator, in actuala conjunctura globala o intarire modesta a leului pare justificata pe termen scurt. (…) Schimbarea in lei a valutei de la FMI care ar urma sa fie primita de Finante pentru deficitul bugetar ar putea sa amplifice presiunile de apreciere a leului”, scrie intr-un raport Vlad Muscalu, analist al ING Bank Romania.

RBS, tot din tabara pesimistilor, si-a rasturnat prognozele de la depreciere la apreciere, insa intr-o maniera mai moderata: la sfarsitul lui decembrie prognoza un curs de 4,36 lei/euro pentru luna martie, iar acum il vede la 4,19 lei/euro; pentru iunie, prognoza a fost imbunatatita de la 4,27 la 4,19 lei/euro. Totusi, nici RBS nu exclude intarirea leului dincolo de pragul de 4 lei/ euro, desi crede ca BNR va interveni la un moment dat pentru a limita aprecierea monedei nationale.

„Credem ca BNR nu doreste un leu puternic avand in vedere ca perspectiva scaderii inflatiei in acest an este deja foarte buna si nu este nevoie de ajutor dinspre cursul de schimb. Daca lucrurile vor sta asa, ne asteptam ca banca centrala sa intervina pentru a limita aprecierea leului. Un posibil nivel mai scazut al cursului in acest an ar putea fi de 4,00 lei/euro”, considera Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank Romania.

Raiffeisen Bank, care avea o viziune mai moderata asupra perspectivei de depreciere a leului, vede acum sanse de apreciere spre 4 lei/euro. Daca saptamana trecuta avansa o prognoza de 4,30 lei/euro pentru luna martie, acum se asteapta ca euro sa coboare la 4,10-4,15 lei.

„Vedem o apreciere usoara a cursului pana la sfarsitul anului, spre nivelul de 4 lei pentru un euro, sau chiar putin mai jos. Pentru luna martie vedem euro undeva intre 4,1 si 4,15 lei. Fundamentele leului s-au imbunatatit, problema era una de perceptie, care acum s-a rezolvat. In momentul de fata leul se apreciaza si nu ar fi rau sa vedem in continuare o apreciere, dar in linie cu castigurile de productivitate care au loc in industrie”, spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen.

Erste Group, actionarul majoritar indirect al BCR (cea mai mare banca de pe piata), vede cursul la 4,00 lei pentru un euro in iunie, noua prognoza fiind imbunatatita cu 20 de bani fata de precedenta. De asemenea, pentru sfarsitul de an anticipeaza un euro de 4,10 lei, fata de 4,20 lei/euro anterior.

„Avand in vedere determinarea BNR de a modera eventuale miscari bruste ale cursului, nivelul foarte confortabil al rezervelor valutare (28,3 mld. euro) ar trebui sa descurajeze orice atac speculativ impotriva leului. Dupa scaderea abrupta din 2009, deficitul de cont curent va ramane in mare la acelasi nivel ca anul trecut, in timp de investitiile straine directe vor finanta peste 80% din dezechilibrul extern. Toate acestea pledeaza pentru un leu stabil sau chiar ceva mai tare fata de 2009 in lunile urmatoare”, afirma Eugen Sinca, analist al BCR.

UniCredit Tiriac Bank, spre deosebire de celelalte banci, isi mentine proiectiile de curs relativ pesimiste, argumentand ca nu este inca destul de clar daca miscarea de apreciere a cursului din prezent reprezinta o tendinta pe termen mai lung sau e doar o evolutie de moment.

„Noi am pastrat prognoza de 4,2 lei pentru un euro la sfarsitul lui 2010, cu un curs mediu de 4,3 lei pentru un euro. In primul trimestru, anticipam un curs mediu de 4,35 lei pentru un euro”, afirma Rozalia Pal, economistul-sef al bancii. Ea spune ca investitorii straini se grabesc acum sa cumpere lei pentru a profita de nivelul inca ridicat al dobanzilor, anticipand ca seria de reduceri operate de BNR va continua. „Tocmai din aceasta cauza nu este o certitudine ca acest trend de apreciere este pe termen mediu sau lung. Pastram proiectia, dar exista un risc pe partea de apreciere a leului.” (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here