basescu-laszlo-mihaly[1]Presedintele Traian Basescu a avertizat, luni, institutiile publice sa utilizeze la maximum sistemul de licitatii electronice, afirmand ca va urmari „cu foarte mare atentie cresterea volumului de licitatii electronice, in care oamenii se intalnesc mai putin”. „Institutiile publice parca se feresc de sistemul de licitatii electronic. imi permit nu numai o recomandare facuta public catre institutiile publice din Romania sa utilizeze la maximum sistemul de licitatii electronice… Deci, nu este numai un apel, dar rog sa o ia ca pe un avertisment. Sunt prea multe institutii care evita utilizarea sistemului de licitatii electronice. Voi urmari cu foarte mare atentie cresterea volumului de licitatii electronice, in care oamenii se intalnesc mai putin”, a declarat Traian Basescu, la cea de-a doua editie a Forumului Roman de e-Guvernare.

El a mai spus ca, in centrul tuturor tematicilor legate de societatea informationala, trebuie sa se afle beneficiarul final, cetateanul.

„Serviciile oferite acestuia, fie ca sunt furnizate de sectorul public, fie de cel privat, trebuie sa fie de calitate, adaptate evolutiei societatii informationale, dar, in acelasi timp, trebuie sa-i ofere acestuia garantia protectiei datelor personale”, a adaugat seful statului.

De asemenea, el a afirmat ca producerea pe scara larga a sistemelor de plati electronice poate reduce economia subterana, mentionand ca, pentru Romania, beneficiul acestor sisteme este estimat la reducerea cu 10 pana la 15% a economiei subterane, echivalentul a catorva miliarde de euro anual.

De asemenea, el a apreciat ca sistemul electronic national reprezinta o dovada elocventa pentru beneficiile adoptarii sistemelor electronice si ca evolutia in acest domeniu este imbucuratoare.

„La inceputul anului 2009, 800 de institutii erau conectate la acest sistem, pentru ca, in octombrie 2009, numarul acestora sa fie de peste 11.500. De asemenea, numarul de licitatii in sistemul electronic de achizitii publice a crescut de la sub 2% la peste 12% in prezent”, a exemplificat Basescu.

Totodata, Traian Basescu a aratat ca organizarea celei de-a doua editii a Forumului Roman e-Guvernare reprezinta si o dovada a interesului si progresului inregistrat de Romania de a se integra in societatea informationala dezvoltata la nivel european, in conditiile in care sectorul IT are un rol determinant atat in dezvoltarea economic, stimularea coeziunii sociale, cat si in reducerea decalajelor regionale de dezvoltare.

Presedintele Basescu a apreciat ca modernizarea Romaniei si a institutiilor statului prespune un efort sustinut de promovare si implementare a societatii informationale prin realizarea unui sistem informatic national unic, menit sa asigure alinierea tarii noastre la standardele europene in domeniul serviciilor publice prin redefinirea relatiilor dintre cetateni, companii, operatori sociali si institutiile statului.

De asemenea, el a mentionat ca, in urma adoptarii legii responsabilitatii fiscale, pe care o va promulga zilele urmatoare, va fi nevoie ca toate sistemele electronice aflate la dispozitia ordonatorilor de credite sa fie interoperabile si sa permita planificarea, monitorizarea si raportarea veniturilor si cheltuielilor in timp real.

„Pentru perioada urmatoare, este nevoie ca efortul Romaniei sa se axeze pe dezvoltarea sistemului electronic national si a platformei e-Romania prin integrarea de noi servicii electronice in paralel cu cresterea gradului de acces al populatiei la serviciile publice informatizare, extinderea accesului la infrastructura pe banda larga ca premisa esentiala la trecerea la societatea informationala, astfel incat gradul de penetrare a serviciilor de comunicatii electronice la nivelul populatiei sa atinga 55% pana in 2012. in acelasi timp, nu trebuie sa se piarda din vedere nevoia de crestere a gradului de securitate a retelelor de informatii si a securitatii informatiilor in scopul cresterii gradului de protectie a cetatenilor, administratiei, operatorilor economici”, a conchis Traian Basescu.

La eveniment au participat, printre altii, ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, omul de afaceri Nicolae Badea, ambasadorii la Bucuresti ai Italiei, Emiratelor Arabe Unite, reprezentanti ai misiunilor diplomatice din Germania, Franta, Nigeria. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here