imagesCAI1OUT0Un militar roman a fost ucis, marti, in Afganistan, iar un altul a fost ranit, informeaza Ministerul Apararii Nationale. Potrivit MApN, sergentul major Badiceanu Florin a murit in urma unui incident petrecut in Afganistan. De asemenea, fruntasul Marian Zamfir a fost ranit in misiune in Afganistan.Militarii, din cadrul Batalionului 33 Manevra, executau o misiune de patrulare intr-o coloana formata din patru autovehicule HMMWV, in provincia Zabul, pe autostrada A1, Kandahar-Kabul. in jurul orei 5.00 (ora Romaniei), la aproximativ 3 km Nord-Est de Baza Lagman, vehiculul blindat in care se aflau cei doi a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. in urma deflagratiei, cei cinci membri ai echipajului au fost evacuati de urgenta pe calea aerului la spitalul din Baza Lagman, conform procedurilor, precizeaza MApN, intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.

Conform sursei citate, pe timpul acordarii ingrijirilor, cu toate eforturile depuse de personalul medical, sergentul major Badiceanu Florin a decedat. Subofiterul, promotie 2005, era la a doua misiune in Afganistan. Avea varsta de 31 de ani, era casatorit si tata al unui copil.

Fruntasul Zamfir Marian este internat in spital pentru tratament medical si investigatii de specialitate.

Ministrul Apararii Nationale Gabriel Oprea si seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, isi exprima profundul regret pentru aceasta pierdere si sunt alaturi de familia greu incercata, urmarind cu atentie evolutia starii de sanatate a fruntasului Zamfir, mai precizeaza MApN.

Anterior AFP anunta ca cinci militari romani din cadrul fortei NATO au fost raniti, marti, de explozia unei mine artizanale la trecerea vehiculului lor blindat, in sudul Afganistanului.

„O patrula a fost lovita de o bomba artizanala, intr-un district al provinciei Zabul. Cinci persoane au fost ranite . Nu s-au inregistrat morti”, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al NATO din Kabul, fara a preciza nationalitatea militarilor Aliantei.

Purtatorul de cuvant al guvernoratului Zabul, Mohammad Khan Rasoulyar, a precizat pentru AFP ca militarii raniti sunt romani.

„Bomba a atins vehiculul blindat romanesc pe drumul principal, in apropiere de Qalat, capitala provinciei Zabul”, a afirmat Rasoulyar.

Romania are in prezent 1.020 de militari in Afganistan, dintre care 982 in cadrul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF) a NATO si 38 in cadrul operatiunii Enduring Freedom, aflata sub comandament american.

La sfarsitul lui ianuarie, Bucurestiul a decis sa trimita in 2010 alti 600 de militari in Afganistan. Aceasta suplimentare a fortelor se adauga deciziei din iunie de a trimite inca o suta de militari in 2010.

Numarul militarilor romani din Afganistan ar urma astfel sa ajunga la 1.800, potrivit presedintiei romane, citata de AFP. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here