O statistica din 2018 arata ca 20% dintre romani sufereau de tulburari psihice printre care si anxietate. Din cauza stresului romanii ajung sa sufere de anxietate, aceasta fiind o reactie normala a organismului uman in situatii stresante. Statisticile arata ca milioane de oameni sufera de anxietate cronica. Din cauza numarului mare de cazuri, anxietatea a ajuns sa fie considerata boala secolului in care traim. In SUA sunt mai mult de 40 de milioane de oameni cu anxietate cronica.

Terapia anxietatii este un termen umbrela care se refera la o serie de tratamente psihoterapeutice diferite pentru tulburarile de anxietate.

Diferite tehnici terapeutice au fost dezvoltate pentru a trata anxietatea si au evoluat de-a lungul timpului de la vechi abordari psihanalitice la cele mai noi terapii cognitiv-comportamentale.

Daca suferi de anxietate, terapia poate fi un tratament eficient care poate ajuta la ameliorarea simptomelor intr-o perioada scurta de timp. Totusi, asta nu inseamna ca terapia nu implica si un efort din partea ta; cea mai mare parte a terapiei implica „teme pentru acasa” si necesita sa aplici de unul singur ceea ce inveti dupa ce ai terminat tratamentul.
Tipuri de tulburari de anxietate tratate prin terapie

In timp ce unele tipuri de anxietate necesita medicamente pentru anxietate, o varietate de tipuri diferite de tulburare de anxietate sunt tratate prin abordari terapeutice. Unele dintre acestea sunt:

  • tulburare de panica
  • tulburare obsesiv-compulsiva
  • fobii
  • tulburare de anxietate generalizata
  • tulburare de anxietate sociala
  • stres post traumatic

Indiferent de tulburarea specifica, cauzele care stau la baza acesteia urmeaza deseori modele similare. Persoanele cu anxietate tind sa reactioneze la ganduri, sentimente si situatii neplacute intr-un mod mai extrem si pot incerca sa gestioneze acele reactii, evitand declansatorii. Din pacate, acest tip de evitare serveste doar pentru a consolida temerile si grijile. Majoritatea tipurilor moderne de terapie abordeaza gandirea negativa si evitarea pentru a va ajuta sa gestionati anxietatea.

La o clinica psihiatrie o persoana care sufera de anxietate va avea parte de diverse tipuri de terapie. Scopul tuturor tipurilor de terapie pentru anxietate este sa va ajute sa invatati cum sa va depasiti frica si sa va calmati reactiile emotionale.

Printre principalele tipuri de terapie impotriva anxietatii enumeram:

Terapia cognitiv comportamentala s-a dovedit a fi eficienta pentru o varietate de tipuri de tulburari de anxietate, inclusiv tulburare de panica, fobii, tulburare de anxietate sociala si tulburare de anxietate generalizata. Premisa acestei terapii este ca examinarea gandurilor si perceptiilor negative pentru identificarea distorsiunilor poate fi utila pentru a gestiona anxietatea. Pe baza acestei premise rezulta ca gandurile voastre sunt cele care determina modul in care va simtiti. Gandurile negative inrautatesc frica si anxietatea. Deci, scopul terapiei cognitiv comportamentale este sa corecteze gandurile negative irationale si sa le inlocuiasca cu perceptii mai pozitive, mai realiste.

Terapia expunerii este adesea o componenta a terapiei cognitiv comportamentale sau utilizata alaturi de ea. Premisa din spatele terapiei de expunere este ca evitarea situatiilor care iti provoaca anxietate iti face frica sa creasca. In terapia de expunere, vi se cere sa va imaginati facand ceva de care va temeti in viata reala.

Terapia dialectic comportamentala este o tehnica care a fost dezvoltata de Marsha Linehan in anii 1980 pentru a ajuta oamenii sa gestioneze tulburarea de personalitate borderline (BPD). Persoanele cu BPD au probleme cu gestionarea reactiilor emotionale, in special in relatiile cu alte persoane.

Terapia prin acceptare si angajament este o alta forma de terapie care s-a dovedit eficienta pentru o varietate de tulburari de anxietate. Aceasta implica identificarea valorilor tale in viata si apoi actionarea in moduri care se potrivesc valorilor tale. Terapia prin acceptare si angajament foloseste metafore. De exemplu, o metafora descrisa este sa-ti imaginezi ca gandurile tale negative sunt pasageri intr-un autobuz pe care il conduci. Pasagerii pot spune lucruri care nu va plac, dar sunteti cel care conduce autobuzul si nu trebuie sa le ascultati.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here