București, 22 martie

 

ECOTIC împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România lansează concursul JURNALISM PENTRU UN MEDIU CURAT dedicat jurnaliștilor și oamenilor de presă din Romania.

Concursul se desfășoară pe o perioadă de 3 luni, timp în care jurnaliștii pot realiza și înscrie materiale de presă.

 

Obiectivul acestui concurs este susținerea și dezvoltarea jurnalismului de mediu în România și informarea corectă a publicului privind temele legate de protecția mediului și utilizarea eficientă a resurselor in contextul economiei circulare.

 

Perioada de desfășurare a concursului este 21 martie – 28 iunie 2024.

 

Cui se adresează și ce tipuri de materiale sunt incluse?

 

Concursul JURNALISM PENTRU UN MEDIU CURAT se adresează jurnaliștilor, reporterilor, vloggerilor sau bloggerilor care realizeaza materiale de presă urmărind temele propuse de organizatori.

 

Orice material poate fi înscris în concurs atât timp cât abordeaza o temă propusă de organizatori, aici ne referim la: articole, fotoreportaje, bloguri, vloguri, videoreportaje, podcast-uri, emisiuni radio sau TV.

 

Cum vă puteți înscrie?

 

ECOTIC pune la dispoziție pagina www.ecotic.ro/jurnalisti si formularul de înscriere www.ecotic.ro/inscriere-jurnalisti pentru a permite înscrierea materialelor.

 

Care sunt temele pe care propunem să le abordați în materialele pentru concurs?

 

Tematica de mediu propusa de organizatori este urmatoarea:

 

  • Educația de mediu în sistemul de învățământ din România.
  • Economia Circulară
  • Impactul schimbărilor climatice asupra biodiversității
  • Dezvoltarea durabilă și planificarea urbană în contextul schimbărilor climatice
  • Colectarea deșeurilor în România (inclusiv componenta DEEE și DBA).
  • Reciclarea deșeurilor în România (inclusiv componenta DEEE și DBA).
  • Problema gestionării deșeurilor plastice
  • Bune practici in constientizarea cetatenilor fata de problematica de mediu
  • Rolul energiei regenerabile în combaterea schimbărilor climatice
  • Reducerea amprentei de carbon

 

Participantii pot alege una sau mai multe teme despre care pot realiza materiale scrise, foto sau video.

Dacă există deja materiale realizate si publicate, pe una dintre temele menționate, acestea pot fi înscrise în concurs.

 

Jurizare și premii.

Jurizarea va avea loc în perioada 01 – 02 iulie 2024. Un juriu alcătuit din reprezentanți ai ECOTIC și ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România va alege 3 materiale ținând cont de criteriile menționate la punctul 5.1.3 din Regulamentul Concursului.

 

Pentru cele mai bune 3 materiale de presă, ECOTIC oferă 3 premii după cum urmează:

 

  • Locul I – Voucher Altex în valoare de 500 EUR
  • Locul II – Voucher Altex în valoare de 300 EUR
  • Locul III – Voucher Altex în valoare de 300 EUR

 

Mai multe detalii în regulamentul concursului.

 

Prin organizarea acestui concurs de eco-jurnalism ne propunem să stimulăm interesul oamenilor de presă din România spre o tematică pe cât de actuală, pe atât de complexă: protecția mediului și utilizarea eficientă a resurselor materiale în condițiile în care Europa a optat decisiv spre tranziția la Economia circulară.”, declară Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.

 

Alături de menirea sa de a fi o uniune de creație jurnalistică, de corectă informare a opiniei publice, UZPR își asumă și pe ceea de utilitate publică cu care este învestită – cu alte cuvinte pe cea de realizare a unor demersuri educative. Angajarea noastră în activitatea de conștientizare ecologistă, ne-o asumăm cu responsabilitate, în folosul viitorului nostru comun. Astfel a fost considerat, și am aderat, acest maraton de creație jurnalistică pentru tineret. Salutăm ințiativa ECOTIC căreia ne alăturăm cu bucurie!”, declară Sorin Stanciu, Președinte UZPR la lansarea acestui concurs național de jurnalism ecologic.

————————————————————————————————————————–

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora.

 

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) este o asociație profesională de creație publicistică și jurnalistică a ziariștilor din România și din comunitățile românești de peste hotare.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here