București, 22 aprilie 2024

CoffeEast, primul festival regional de cafea dedicat Europei de Est, a debutat între 19 și 21 aprilie în incinta Halei Laminor din București. Cu peste 150 de expozanți și un trafic de 19.830 vizitatori, CoffeEast a oferit 3 zile pline de experiențe unice și multă, multă cafea.

 

Participanții s-au bucurat de o varietate de activități, inclusiv competiții de barista, conferințe, workshop-uri și concerte live, toate punând în centru cultura și pasiunea pentru cafea.

 

Mihai Panfil, fondatorul festivalului, a subliniat importanța acestui eveniment pentru industria cafelei din România și din Europa de Est:

 

„Prin CoffeEast, ne-am dorit să punem România pe harta europeană a cafelei, promovând brandul de țară și inovația la nivelul regiunii estice. Cu o piață de cafea care evoluează rapid și un public educat, curios și pasionat de acest stil de viață, CoffeEast a reprezentat un loc de întâlnire și inspirație pentru toți cei implicați. Vreau să le mulțumesc pe această cale partenerilor noștri, expozanților, comunității de profesioniști și tuturor vizitatorilor care au contribuit ca prima ediție CoffeEast să devină o realitate atât de frumoasă” a declarat Mihai.

 

Ce experiențe speciale a oferit CoffeEast vizitatorilor și participanților?

 

GreatEast Cup, competiția creativă cu 16 jurați și 30 de barista competitori   

Spectacolul oferit de competiția GreatEast Cup a fost una dintre cele mai așteptate momente ale festivalului, evidențiind talentul și pasiunea baristilor pentru arta cafelei. Peste 30 de profesioniști au urcat pe scena principală pentru probele individuale și de echipă.

 

Printre câștigători s-au numărat Andrei Manea de la Mugshot, care a ocupa locul 1 în categoria Mastery Barista Cup și echipa formată din Patricia Popescu & Valeria Antonenko de la Origo Coffee, care au triumfat în etapa Team Barista Cup. Juriul competitiei a fost format din 16 experți locali și internaționali.

 

 

 

Concerte acustice cu artiști locali

Pe scena secundară, festivalul a găzduit concerte acustice ce au captivat audiența cu performanțe live. Printre artiști s-au numărat trupele Soul Serenade și We Singing Colors, acompaniate de DJ-ul Marinov, care a încântat publicul cu selecții muzicale de pe vinil. Mai mult, tânărul talentat de doar 14 ani, Matei Ilia Rădulescu, a impresionat publicul cu un recital special de pian.

 

Piața celor 80 de micro-prăjitorii, artizani și artiști locali

Aici, vizitatorii au avut ocazia să deguste și să cumpere pentru acasă o varietate impresionantă de produse, de la cafea proaspăt prăjită la preparate dulci și sărate, bere, băuturi craft, vinuri locale și obiecte de design.

 

Coffee Shop Carousel Bar, cu barista de la 20 de cafenele din toată România  

Bucuria degustării cafelei a fost amplificată de prezența barului Coffee Shop Carousel, unde barista de la cele mai iubite coffee shop-uri din toată țară au preparat și au servit cafea special pentru vizitatorii festivalului.

 

O serie de 9 ateliere scurte de inițiere în cafea

Participanții au exersat pașii de preparare pentru o cafea bună acasă, s-au jucat cu tehnici de latte art, au exersat arta mixologiei sau au aflat cum să aleagă cel mai bun lapte, dar și cea mai bună apă pentru cafea. Sesiunile au fost găzduite de Origo Academy, cu participarea unor experți internaționali ca Manos Mamakis, multiplu finalist World Coffee in Good Spirits, George Delichristos din echipa NinetyPlus, Emi Fukahori, multiplă campioană la World Barista Championship sau Jeremy Challender, campion Brewers Cup.

 

O serie de 18 conferințe pentru profesioniști și pasionați  

Experții locali și internaționali au abordat subiecte variate, precum strategiile de brand pentru angajatori în industria HoReCa, oportunitățile de francizare pentru afacerile locale, ultimele noutăți și tendințe din industrie, arta mixologiei creative sau importanța educației în cultura cafelei. Printre gazde s-au numărat Aneta Bogdan și Cristian Kit Paul – Brandient, Andreea Roșca – Vast & Curious, Ioana Dogaru – Hospitality Institute, Marina Marcu – Între Vecini, Claudiu Văcăruș & Alexandru Crîșmariu, campioni în bartending și mixologie.

 

10 sesiuni de cupping, găzduite de importatori de cafea verde din toată lumea

Importatori internaționali de cafea verde precum Covoya, Unroasted, Sucafina sau Chicas Industry au găzduit sesiuni de cupping în zona special amenajată din festival.

 

Mai mult decât un festival, prima ediție CoffeEast a fost o celebrare a comunității și a creativității inspirate de cultura cafelei, conturând un viitor strălucit pentru această industrie în întreaga regiune a Europei de Est.

 

Următoarea ediție a festivalului va avea loc în 2025, organizatorii urmând să anunțe toate detaliile pe canalele de comunicare ale festivalui și pe site-ul www.coffeeast.eu.

 

 

 

 

Parteneri

CoffeEast a fost un eveniment prezentat de Banca Transilvania.

Parteneri principali: Victoria Arduino, Napolact, Freshful, Alpro, MINI, Mobila Dalin, Sensio, MyEcoBox, Biodeck.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Igloo, Vast&Curious, revista CARIERE.

 

 

***

 

Despre CoffeEast Festival

CoffeEast este primul festival regional inspirat de cultura cafelei, dedicat Europei de Est. Este un eveniment social și profesional, reunind noua generație de antreprenori care inovează prin produse artizanale și experiențe cu inspirație locală. De la o ediție la alta, CoffeEast își propune să încurajeze creativitatea, conexiunile și crearea de experiențe autentice în comunitatea cafelei și a gustului artizanal.

 

Despre Mihai Panfil, fondator CoffeEast  

Cu o experiență de peste 20 de ani în antreprenoriat, Mihai Panfil semnează inițiative care modelează teritoriul cafelei de specialitate în România prin: prăjitorie și cafenele de specialitate, consultanță în business, curatoriat de cafea verde, distribuție autorizată pentru echipamente profesionale de înaltă calitate, programe educaționale certificate la nivel internațional, retail HoReCa, entertainment catering și ospitalitate.

Din 2013, pionieratul în domeniul cafelei de specialitate s-a concretizat în deschiderea Origo Coffee, prima cafenea de specialitate cu prăjitorie proprie din România. Astăzi, Origo înseamnă o echipă cu peste 50 de experți multidisciplinari.

 

Persoană de contact

 

 

 

Cătălina Sârbu | Senior Communication Consultant

Tel: +40 753 667 571 | E-mail: [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here