„Location, location, location” – această deviză nu este valabilă doar în cazul cumpărătorilor aflați în căutarea unei locuințe în București, ci și în cazul celor interesați de achiziția unui teren. Loturile de dimensiuni mai reduse, dar situate cât mai central sau în zona de nord a orașului, își păstrează în continuare atractivitatea, spune Sînziana Oprea, director Land Agency Colliers International România. Cât despre sumele pe care sunt dispuși să le cheltuie investitorii, acestea se mențin, în cele mai multe cazuri, sub pragul de 5 milioane de euro.

„Interesul rămâne ridicat pentru loturile mici și medii din zonele centrale sau semi-centrale sau de nord, cu acces la metrou și lângă centrele de birouri”, a declarat Oprea, adăugând că la mare căutare sunt și terenurile pentru care documentațiile de urbanism au fost aprobate, având în vedere faptul că astfel dezvoltatorii pot concepe mai ușor planul de afaceri și pot estima cât mai realist termenele de livrare.

„Majoritatea tranzacțiilor în negociere cu terenuri pentru rezidențial sunt de până în 3-5 milioane de euro. Tranzacțiile mai mari avansate sunt destul de puține și o bună parte dintre ele vizează structuri de asociere sau joint venture între proprietarul terenului și dezvoltator”, a mai explicat reprezentanta Colliers International România, potrivit Economica.net.

Oprea a ținut, totodată, să menționeze că o serie de tranzacții foarte mari cu terenuri au rămas blocate fie pe fondul reticenței cumpărătorilor de a-și asuma unele riscuri, fie din cauza unor probleme de ordin tehnic sau juridic.

Una dintre cele mai recente achiziții de terenuri din Capitală a fost anunțată de cei de la One United Properties. Dezvoltatorul specializat pe segmentul rezidențial de lux a cumpărat, cu circa 8 milioane de euro, un teren cu o suprafață de 8,2 hectare localizat în nord-estul orașului, pe malul lacului Plumbuita. Aici, intenționează să construiască un ansamblu cu 1.000 de unități dedicat cumpărătorilor cu venituri medii și peste medie.

La scurt timp după finalizarea construcției proiectului Soho Unirii, situat în zona centrală a orașului, britanicii de la London Partners au anunțat cumpărarea unui teren cu o suprafață de aproape 3 hectare localizat în zona Expoziției.

Foto: ansamblu rezidential Soho Unirii

La acesta s-a adăugat și un teren de 2,4 hectare în zona Fabrica de Glucoză din nordul Capitalei, situat la mică distanță de polul de business Pipera Sud, preluând totodată ansamblul Belvedere Residences și extinderea acestuia. Tranzacțiile au fost estimate la circa 20 de milioane de euro.

Foto: ansamblu rezidențial Belvedere Residences

Cordia, divizia de rezidențial a grupului Futureal care dezvoltă, la ora actuală, ansamblul Parcului 20 tot în zona Expoziției, a anunțat cumpărarea mai multor terenuri în Capitală pentru dezvoltarea unor proiecte viitoare. Cea mai nouă achiziție – un teren cu o suprafață de 1,5 hectare pe strada Fabrica de Cărămidă din cartierul Bucureștii Noi.

ansamblu rezidential parcului20 cordia romania expozitiei
Foto: ansamblu rezidential Parcului20

Zona Expoziției, așteptată să devină în următorii ani un important pol de business al Bucureștiului, a atras și alți dezvoltatori în afara celor de la Cordia și de la London Partners.

Impact Developer&Contractor Group, cunoscut în principal pentru ansamblul Greenfield aflat în construcție în nordul Bucureștiului, la marginea Pădurii Băneasa, a început dezvoltarea proiectului Luxuria Domenii Residence între bulevardul Expoziţiei şi strada Aviator Popişteanu. Ansamblul se construiește pe un teren cu o suprafață de peste 2 hectare și ar urma să cuprindă, la finalizare, 630 de unități.

Foto: ansamblu rezidențial Luxuria Domenii Residence

Pe Expoziției mizează și cei de la Țiriac Holdings care au în plan un complex mixt în zona Romexpo cu 24 de clădiri, amplasat pe un teren de aproape 7 hectare. Proiectul ar urma să cuprindă atât locuințe, cât și spații office și comerciale, un hotel și showroom-uri auto.

Și zona Bucureștii Noi a atras în ultima perioadă dezvoltatori mari, grație accesului facil pe care îl oferă rezidenților la metrou prin extinderea rețelei de transport prin subteran cu magistrala M4 Gara de Nord-Străulești.

Foto: ansamblu rezidențial Marmura Residence

Printre marile proiecte rezidențiale din această parte a orașului se numără Marmura Residence, ansamblu construit de Prime Kapital pe un teren de 1,5 hectare în apropiere de stația de metrou Jiului, cu aproape 450 de unități și AFI City, primul proiect rezidențial marca AFI din România, dezvoltat pe aproape 15 hectare lângă stația Laminorului.

afi city bucurestii noi

Foto: ansamblu rezidențial AFI City

Dezvoltatorii și investitorii imobiliari au realizat anul trecut achiziții de terenuri în București cu o valoare cumulată de circa 245 de milioane de euro, un nou record al ultimilor 10 ani, conform datelor Cushman&Wakefield Equinox.

Cu toate acestea, piața se menține cu 60% sub nivelul înregistrat în 2007, cel mai bun an din punct de vedere al volumului tranzacționat.

harta tranzactii terenuri 2018

Scris de