images[9]Reprezentantii sindicatelor si patronatelor au fost consultati cu privire la introducerea alocatiei de 350 de lei in locul trusoului, acestia sustinand masura prevazuta in proiectul de OUG pus in dezbatere de Ministerul Muncii, a declarat, marti, secretarul de stat de la CONPIROM, Dan Matei Agathon. Agathon a precizat ca partenerii sociali sunt de acord cu aprobarea proiectului de act normativ, care uneste doua reglementari referitoare la acelasi lucru, respectiv alocatii pentru copii. Banii vor fi acordati pentru achizitionarea primelor lucruri necesare copilului.

Banii pentru acordarea alocatiei de 350 de lei vor fi alocati, de la bugetul de stat, prin primarii, a mai spus reprezentantul patronatelor, la Ministerul Muncii.

Mamele ar putea primi pentru fiecare nastere o alocatie in valoare de 350 de lei , in locul trusoului, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta.

Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca in prezent sunt reglementate doua prestatii sociale care sunt destinate aceluiasi scop, respectiv sprijinirea familiilor in care se nasc copii. Cele doua prestatii sunt trusoul si alocatia pentru nou-nascuti acordata pentru primii patru copii nou-nascuti vii, potrivit Legii 416/2001 privind venitul minim garantat.

„Tinand cont de faptul ca se realizeaza cheltuieli administrative duble pentru asigurarea celor doua prestatii, se impune modificarea actelor normative mentionate si instituirea unei singure alocatii destinate nasterii copilului. Deoarece este necesara instituirea unei singure alocatii, care se va acorda tuturor copiilor nascuti, se impune abrogarea articolelor referitoare la alocatia pentru copiii nou-nascuti din Legea nr.416/2001 si Normele metodologice de aplicare a Legii nr.416/2001, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1010/2006, precum si abrogarea Legii nr.482/2006”, se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

Alocatia va fi acordata o singura data, pentru fiecare copil nascut, daca cererea este depusa in cel mult 12 luni de la nasterea copilului. Alocatia pentru nasterea copilului se acorda si in cazul copiilor nascuti morti sau decedati ulterior nasterii.

Vor avea dreptul la alocatia pentru nasterea copilului atat cetatenii romani, cat si cetatenii straini sau apatrizi cu domiciliul sau resedinta in Romania. Cererea pentru obtinerea alocatiei trebuie sa fie inregistrata la primaria comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in care domiciliaza mama sau in care a fost inregistrata nasterea copilului.

Daca nasterea a fost inregistrata in alta tara, alocatia pentru nasterea copilului se va acorda doar in cazul celor ai caror parinti au domiciliul sau resedinta in Romania si au certificat de nastere eliberat de autoritatile romane.

„Se estimeaza ca vor beneficia de alocatia pentru nasterea copilului un numar de 205.000 de copii. Din datele statistice furnizate de Institutul National de Statistica, aproximativ 65.900 de familii au in intretinere patru si mai multi copii, iar din datele administrative ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, intre alocatia pentru nou-nascuti si trusoul pentru nou-nascuti diferenta de beneficiari este de aproximativ 20.500 copii, prin urmare acordarea alocatiei pentru nasterea copilului in acelasi cuantum pentru toti copiii nu reprezinta efort bugetar suplimentar”, se mai arata in nota de fundamentare.

Fondurile necesare platilor alocatiei pentru nasterea copilului vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Prevederile proiectului de OUG se aplica incepand cu nasterile survenite in anul 2010. Pentru copiii nascuti pana la 31 decembrie 2009, solicitarea sau plata drepturilor de alocatie pentru copiii nou-nascuti si trusou pentru nou-nascuti se vor efectua in baza prevederilor legale in vigoare la data nasterii copilului, dar nu mai tarziu de 31 octombrie 2010. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here