Astăzi, 26 ianuarie a avut loc prima ședință a Biroului Permanent al CNIPMMR din anul acesta în cadrul căruia a fost invitat ministrul investițiilor și proiectelor europene, dl. Marcel Boloș,  alături de secretarul de stat, dna. Carmen Moraru, directorul general AMPOCU, Vladimir Rovințescu și o echipa din cadrul MIPE.

 

În cadrul întâlnirii, din partea CNIPMMR au participat membrii Biroului Permanent și președinții structurilor teritoriale care au reliefat cele mai importante subiecte din domeniul fondurilor europene. Aceștia au pus accent pe evidențierea lecțiilor învățate și stabilirea propunerilor de îmbunătățire a mecanismelor pentru perioada de programare 2021-2027.

 

Astfel, printre problemele ridicate de către antreptrenorii prezenți s-au numărat: continuarea de finanțări dedicate start-up-urilor, includerea HORECA 2 în apelurile următoare de finanțare, rolul Băncii de Dezvoltare a României, înființarea depozitelor regionale de colectare și finanțarea formării profesionale continue.

 

În cadrul întâlnirii, domnul președinte Florin Jianu, a ridicat atenția asupra următoarelor subiecte:

– lansarea a cât mai multor apeluri de finanțare în primul trimestru din acest an alături de un calendar care să indice cu exactitate termenele. Astfel, vor fi evitate perioadele de tranziție dăunătoare, atât pentru organizații cât și profesioniști, între programele operaționale și diversele perioade de finanțare;

–  dezvoltarea  capacității administrative a partenerilor sociali astfel încât dialogul să poată fi susținut la un nivel profesionist;

–  dezoltarea de AM-uri private sau alte tipuri de concepte care să poată fi implementate și în sfera privată (bănci, parteneri sociali, FNGCIMM și alte tipuri de instituții care au capacitatea de a multiplica efortul venit din partea statului).

 

În cadrul intervenției sale, domnul ministru Marcel Boloș a punctat următoarele:

–  în data de 15 februarie va fi publicat calendarul lansărilor apelurilor pentru anul 2023 pentru noile programe din perioada 2021-2027.

– continuarea implicării CNIPMMR în comitetele de monitorizare și oferirea de feedback cu privire la criteriile de eligibilitate și pachetul de măsuri la nivelul programelor naționale pentru sprijinirea mediului de afaceri

– fundamentarea parteneriatului cu instituțiile financiare pentru a putea pune bazele unui mecanism inovativ atât din punct de vedere al fluxurilor financiare cât și a celor instituționale

– crearea de mecanisme mai vii, proactive și atractive precum AM-urile private și dezvoltarea intrumentelor de investiții teritoriale integrate.

 

CNIPMMR își exprimă susținerea pentru continuarea și dezvoltarea dialogului cu reprezentanții MIPE în vederea sprijinirii antreprenorilor cu privire la simplificarea accesării fondurilor europene.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here