Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Biroul pentru Afaceri Economice si Comerciale din cadrul Ambasadei Republicii Elene în România și Camera de Comerț Bilaterală Eleno-Română (HRCC) au organizat, în Aula Carol I a Palatului CCIB Business Center, Forumul „Parteneriatul de afaceri româno-elen”, ocazionat de vizita în România a două misiuni economice elene, una organizată de Camera de Comerț și Industrie Serres și cealaltă de firma North Events cuprinzând firme din alte regiuni ale țării.

La sesiunea oficială a evenimentului, deschisă și moderată de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei bucureștene, au fost prezenți dl. Aristotelis Xenakis, noul ministru plenipotențiar pentru afaceri economice și comerciale din cadrul Ambasadei Republicii Elene în România, dl. Christos Meglas, președintele Camerei de Comerț și Industrie Serres, și dl. Ioannis Alfieris, secretar general al Camerei de Comerț Bilaterale Eleno-Române.

Au participat 29 oameni de afaceri reprezentând 24 companii elene ce activează în agricultură și industria agro-alimentară (produse tradiționale din Kefalonia și Creta, fructe și legume proaspete, dulciuri, produse de patiserie, sosuri, produse lactate, oțet, specialități, carne de bivol, bere și alte băuturi), turism, produse cosmetice și suplimente alimentare, sisteme de dezinfectare, filtre de apă, precum și aproape 80 de oameni de afaceri români, interesați să dezvolte afaceri cu parteneri din Grecia.

Salutând delegația elenă, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a punctat importanța pe care o acordă Camera bucureșteană promovării contactelor economice între mediile de afaceri din cele două țări, amintind că anul trecut pe relația cu Grecia au avut loc la București trei forumuri de afaceri, două organizate împreună cu CCI Evia și unul cu CCI Atena, valorificându-se astfel prevederile Memorandumurilor de Cooperare semnate cu cele două camere în 2018 și respectiv, 2017. Cu acest prilej, președintele Camerei bucureștene a subliniat că și anul acesta Balcanii rămân o regiune prioritară și a exprimat încrederea că proiectul CCIB vizând deschiderea la Atena a unei reprezentanţe este realizabil. În ceea ce privește domeniile de interes, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a punctat sectorul industrial, dar și cercetarea.

Exprimând aprecierea pentru modul în care a fost organizat evenimentul, dl. Aristotelis Xenakis, ministru plenipotențiar pentru afaceri economice și comerciale din cadrul Ambasadei Republicii Elene în România, a subliniat că piața românească este atractivă pentru firmele din țara sa și a exprimat întreaga susținere pentru firmele grecești care vor să dezvolte afaceri în România, sau care vor să exporte în țara noastră.

În opinia dl. Ioannis Alfieris, secretar general al Camerei de Comerț Bilaterale Eleno-Române, piața românească poate lucra complementar cu cea grecească, însă pentru a avea succes este foarte importantă dezvoltarea unei rețele permanente care să suțină afacerile bilaterale.

Cu această ocazie, preşedintele CCIB şi președintele CCI Serres au semnat un Memorandum, în baza căruia, în perioada următoare, cele două camere vor derula un program comun de evenimente dedicate unei mai bune cunoașteri a comunităților de afaceri a Capitalei și a prefecturii Serres, precum și promovării schimburilor comerciale și cooperării economice bilaterale.

Dl. Christos Meglas, președintele CCI Serres, a subliniat că dorește o colaborare de lungă durată cu CCIB și a invitat partenerii români să includă în agendă o misiune economică în prefectura Serres, regiune care concentrează 10% din producția agricolă a Greciei, cu o infrastructură dezvoltată și cu potențial turistic.

În a doua parte a evenimentului, oaspeţii şi-au prezentat activitatea şi au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB în cadrul sesiunii B2B.

 

 

Informații de background

La 31 octombrie 2018 (date disponibile), valoarea schimburilor comerciale ale României cu Republica Elenă se cifra la 1.645,2 mil. euro (+13,5% față de perioada corespunzătoare a anului precedent), din care livrările către această ţară au fost în valoare de 857,6 mil. euro (+17,2%), iar importurile româneşti s-au ridicat la 787,6 mil euro (+9,7%). Acest volum al schimburilor de mărfuri plasează Grecia pe locul 18 între țările de destinație a mărfurilor românești și tot pe același loc în topul tărilor de origine a mărfurilor intrate în țara noastră. La 30 noiembrie 2018, în ţara noastră erau înregistrate 7.290 firme cu capital grecesc, cu 1,36 mld euro capital social subscris, Republica Elenă ocupând locul 9 în topul investitorilor străini în România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here