a woman when buying food in a supermarket. everyday life of a housewife

inistrii ai agriculturii din UE au aprobat o serie de masuri pentru a pune capat practicilor comerciale inechitabile (PCI), iar producatorii si agricultorii saluta rezultatul.

Membrii Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala (AGRI) au votat pe 1 octombrie in favoarea unui proiect de raport modificat impotriva practicilor comerciale inechitabile cu 38 de voturi pentru, patru impotriva si 2 abtineri.

Proiectul de raport modificat (care poate fi vazut aici: http://www.emeeting.europarl.europa.eu/committees/agenda/201810/AGRI/AGRI(2018)1001_1/sitt-8762379 ) urmareste sa puna capat fenomenului platilor intarziate si al anularii comenzilor precedate de o notificare doar cu putin timp inaintea livrarii, precum si largirea domeniului de aplicare a legii pentru a include toti actorii din industria alimentara, nu numai intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) si cumparatorii mari.

Noile norme interzic platile efectuate mai tarziu de 30 de zile pentru produsele agricole si alimentare perisabile si mai tarziu de 60 de zile pentru produsele care nu sunt perisabile. Aceste intervale se calculeaza din ultima zi a lunii in care a fost primita factura sau ziua de livrare convenita.

Raportorul Paolo De Castro, membru al partidului Social & Democratilor, a declarat:

“In aceasta batalie a lui David versus Goliath, inarmam pe cel mai slab din lantul de aprovizionare cu alimente, pentru a asigura corectitudinea, alimentatia sanatoasa si drepturile sociale. Producatorii mici, muncitorii, consumatorii, noi toti, vom inceta in curand sa suferim consecintele practicilor comerciale neloiale impuse de marii jucatori din lantul de aprovizionare cu alimente.”

De Castro considera PCI-urile ca pe o forma de “santaj”, care ar declansa o cursa dramatica in ceea ce priveste drepturile sociale, somajul si sanatatea umana. Fara masuri de restrangere a acestor practici, consumatorii ar plati pretul final prin “alimente de calitate slaba si daunatoare sanatatii”, a adaugat el.

fmcg1, practicilorProiectul de regulament interzice anulararea unilaterala a unor comenzi pentru produsele perisabile cu mai putin de 60 de zile inainte de data convenita a livrarii. Deputatii europeni doresc, de asemenea, sa interzica cumparatorilor sa impartaseasca sau sa abuzeze de informatii confidentiale cu privire la contractele de furnizare.

Potrivit textului, termenii oricarui contract comercial nu trebuie sa conduca la dependenta economica a furnizorului fata de cumparator si, daca nu s-a convenit anterior, cumparatorii nu vor putea sa vanda produse sub pretul de cumparare (vanzari sub cost) si apoi sa ceara furnizorului sa acopere o parte din aceste pierderi.

De asemenea, politicienii propun masuri care sa permita producatorilor sa depuna plangeri in cazul stabilirii unor PCI, chiar daca practicile in sine au avut loc in alta parte din UE.

Raportul va merge acum intr-o sesiune plenara completa, cu toti deputatii europeni. De Castro a cerut Comisiei si Consiliului sa actioneze astfel incat textul de lege sa intre in vigoare “pana la sfarsitul anului”.

Rezultatul a fost salutat de sefii a sase organizatii din industrie – grupul producatorilor de alimente FoodDrinkEurope, asociatia producatorilor de alimente organice IFOAM UE, de Copa & Cogeca, de Consiliul European al tinerilor fermieri – CEJA, de Asociatia europeana a marcilor – AIM si de EFFAT – Sindicatele din Agricultura si Turism.

“Acest vot istoric este binevenit pentru intregul lant european de aprovizionare cu alimente, consituind un pas cheie in asigurarea corectitudinii si a certitudinii pentru toti”, au afirmat ei. “Legislatia garanteaza astfel respectarea contractelor convenite intre fermieri, producatori si comerciantii cu amanuntul si ca nicio parte nu poate aplica practici comerciale neloiale (PCI).”

“Propunerea va completa legislatia existenta impotriva practicilor de comercializare neloiale din 20 de state membre care protejeaza toti actorii de efectele directe sau indirecte ale PCI si va evita aparitia unui tratament juridic diferentiat antre tari si cumpararea de produse in spceial din statele unde nu exista asemenea reglementari.”

Supermarketurile din Europa condamna propunerea legislativa
Cu toate acestea, Eurocommerce, asociatia care reprezinta comerciantii cu amanuntul din Europa, a declarat ca amendamentele la proiectul de regulament nu ar face nimic pentru corectitudinea lantului de aprovizionare.

“Prin impunerea mai multor restrictii comerciantilor cu amanuntul si a capacitatii lor de a furniza servicii, va fi mai dificil pentru acestia sa negocieze preturi mai bune, transferand consumatorilor aceste noi majorari, in special atunci cand negociaza cu furnizori mari. Agricultorii nu vor obtine nimic din legislatia care sa permita brandurilor multinationale mari sa impuna preturi mai mari comerciantilor cu amanuntul si consumatorilor.”

Verschueren a afirmat ca actuala directiva, asa cum a fost votata ieri, va face ca jucatorii mari din piata sa devina si mai puternici pe piata, iar jucatorii mai slabi – agricultorii, IMM-urile si consumatorii – chiar mai slabi.

“O vanatoare de vrajitoare impotriva comerciantilor cu amanuntul si en-gros pentru a alinia profiturile actionarilor multinationali si a nu face nimic pentru agricultori nu este cu siguranta ceea ce ar trebui sa fie aceasta directiva”, a adaugat el.

Potrivit Eurocommerce, directiva confera drepturi vanzatorilor, dar nu si cumparatorilor, ceea ce pune sub semnul intrebarii principiile fundamentale ale UE privind egalitatea de tratament si respectarea temeiului juridic.

Luna trecuta, 22 directori generali din comertul cu amanuntul si en-gros au scris o scrisoare presedintelui Consiliului pentru Agricultura al UE pentru a solicita o opinie cu privire la legalitatea acestor modificari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here