Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, și Ministerul Tineretului și Sportului au lansat vineri, 5 octombrie 2018, programul „Delegat de tineret la Uniunea Europeană“, un proiect prin care tinerii români se vor putea implica mai mult în viața civică europeană.

„Am căutat să-i ajutăm și să-i încurajăm pe tineri să participe activ la pregătirea și exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar acest program își propune să vină în sprijinul celor dornici de a promova România și valorile europene, de a face cunoscute la nivel european problemele de tineret, și reprezintă o șansă de a cunoaște mai bine instituțiile și procesul decizional al Uniunii Europene, în contextul acestui moment important pentru parcursul european al țării noastre. Vor fi selectați doi tineri, un băiat și o fată, ce își vor desfășura activitatea atât în țară, cât și în cadrul instituțiilor europene, pe durata mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, în cadrul evenimentului de lansare găzduit de Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.

Delegat de tineret la Uniunea Europeană poate fi orice tânăr cu cetățenie română, student sau absolvent de studii superioare, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Cunoașterea fluentă a limbii engleze și / sau franceze este o condiție obligatorie pentru participarea la competiţie, iar candidatul trebuie să aibă, de asemenea, experiență relevantă în activități de voluntariat și în domeniul activității politicilor pentru tineret.

Candidaturile pot fi depuse până la 20 octombrie 2018, prin intermediul formularului de înscriere disponibil pe site-ul de prezentare a pregătirilor pentru preluarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, www.romania2019.eu, iar în urma selecției de dosare se vor selecta cinci fete și cinci băieți ce vor susţine un interviu în urma căruia o fată şi un băiat obţin statutul de delegaţi de tineret la Uniunea Europeană.

Câștigătorii vor participa la o serie de  acțiuni organizate în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, precum și la evenimentele de lansare și de închidere ale acestui mandat, alături de oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene și ai României.

Informații suplimentare

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here