Alegerea unei baterii auto nu este o sarcină simplă. Cum să o faci corect pentru a nu plăti în exces și a fi mulțumit mai târziu? Dacă te gândești să cumperi o baterie auto ieftină sau scumpă, de la o firmă sau alta, nu uita un lucru! Bateria trebuie să fie potrivită pentru mașina ta.

În primul rând, este recomandat să cumperi baterii din magazine specializate, nu din hipermarketuri, unde sunt depozitate prea mult timp și adesea în condiții nepotrivite. Amintește-ți că garanția nu acoperă uzura naturală sau defecțiunile cauzate de o utilizare defectuoasă. În plus, este mult mai bine și mai sigur să te bazezi pe cunoștințele unui adevărat profesionist decât pe ale unui „expert în toate”.

Verifică exact ce ai nevoie

Mașinile noi, echipate cu mai mulți consumatori de energie, un sistem start-stop și un sistem de recuperare a energiei de frânare necesită baterii ECM și AGM special adaptate (cele mai eficiente, utilizate și în mașinile hibride ). O baterie obișnuită cu plumb-acid în astfel de condiții de funcționare ( curent mare de încărcare în timpul frânării motorului și descărcare rapidă ) va dura cel mult câteva săptămâni, astfel încât alegerea acestuia, în ciuda prețului mult mai mic, pur și simplu nu are sens.

Merită să respecți regula conform căreia alegi bateria de același tip cu cea care a fost utilizată de producătorul mașinii. Dacă folosește o baterie obișnuită, este de asemenea nefondată instalarea unei baterii AGM avansate în ea. În acest caz, mai scump nu înseamnă mai bine. O astfel de baterie nu va fi mai durabilă decât cea obișnuită, dimpotrivă, poate fi deteriorată de o temperatură prea ridicată în compartimentul motorului (AGM-urile sunt de obicei montate în afara acestuia sau în spatele compartimentului termic) și de o tensiune de încărcare prea mică. Concluzie: rămâi la recomandările producătorului!

Verifică parametrii și dimensiunile

Același lucru se aplică curentului de pornire (exprimat în amperi – A) și capacității bateriei (exprimată în amperi-ore – Ah). Cele cu parametri superiori au nevoie de motoare diesel mari care necesită mai multă energie pentru a porni într-un timp scurt. Motoarele pe benzină vor fi mulțumite de o baterie cu un curent de pornire mai mic, care va fi mai rezistent la condiții dure de funcționare. Merită să alegi cea mai mare capacitate posibilă a bateriei, dar să nu depășești recomandările producătorului vehiculului , deoarece, la rândul său, acesta va cauza o supraîncărcare și îi va scurta durata de viață.

De asemenea, trebuie amintit faptul că bateria trebuie să se potrivească sub capota mașinii tale, în locul destinat instalării sale (cu cât este mai mare capacitatea sa, cu atât este mai mare dimensiunea sa). Forma bateriei este de asemenea importantă. De asemenea, ar trebui să acorzi atenție polarității sale, adică aranjamentului „plus” și „minus”. În caz contrar, nu se va putea conecta.

Bateria nu trebuie cumpărată ușor. Trebuie să cunoști parametrii indicați mai sus pentru a o alege corect. Merită să folosești manualul vehiculului, ajutorul profesional sau un motor special de căutare pe internet.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here