• Groupama Asigurări a donat proiectul de arhitectură, în valoare de aproximativ 150.000 euro
  • O capsulă a timpului, care să amintească de ziua de 9 iunie, îngropată la Cinema Studio

București, 9 iunie 2021 – Cinematograful Studio din Timișoara se numără printre cele mai recente centre culturale care vor trece prin ample lucrări de renovare. Proiectul, susținut de Groupama Asigurări, a intrat într-o nouă etapă odată cu demararea lucrărilor în data de 9 iunie, în prezența ambasadorului Franței în România, a Primarului Municipiului Timișoara și a comunității locale.

Un reper pentru viața culturală din regiune, dar și pentru industria cinematografică din România, proiectul reprezintă un model de colaborare între mediul public, mediul privat și mediul ONG, cu un impact pozitiv și semnificativ în societate. Restaurarea cinematografului este posibilă datorită colaborării dintre: Primăria Municipiului Timișoara (proprietarul cinematografului și finanțatorul lucrărilor de reabilitare), Groupama Asigurări (finanțatorul proiectului de arhitectură), Institutul Francez din România și Asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort).

„Cinematografia este unul dintre cei mai puternici lianți între România și restul Europei. Filmul românesc este din ce în ce mai cunoscut și nu doar pe bătrânul continent, ci și peste ocean, însă pentru a dezvolta acest sector este nevoie și de centre moderne în care ele să fie prezentate publicului. Pentru Groupama Asigurări, cinematografia este o direcție importantă în politica de responsabilitate socială și prin toate acțiunile derulate venim în sprijinul comunității artistice, prin facilitarea accesului la cultură. Ne bucurăm că am putut salva Cinema Studio, care va rămâne decenii la rând un reper în viața culturală a Timișoarei. România are nevoie de o accelerare a investițiilor, de mai multe proiecte care să îmbine performanța firmelor private, expertiza sectorului public și know-how-ul mediului ONG și care să se traducă în beneficii directe pentru comunități. Am toată încrederea că acest proiect va fi unul de succes și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la buna lui desfășurare”, a declarat François Coste, Director General, Groupama Asigurări.

Proiectat pentru a deveni un nucleu pentru iubitorii de film, Cinema Studio va dispune de 2 săli de proiecție: una de 190 locuri și una de 64 locuri, aceasta din urmă fiind concepută ca un spațiu multifuncțional. Pe terasa clădirii va funcționa un café-cinema, pentru maxim 80 de persoane, unde se vor organiza proiecții de film în aer liber, precum și alte evenimente cultural-artistice.La parter vor exista un lobby și o recepție modernă, un cineshop, o cafenea și două studiouri pentru montaj sunet și video.

Lucrările de renovare au fost inaugurate în prezența mai multor oficiali care au îngropat, într-o capsulă a timpului, mai multe obiecte care amintesc de ziua de 9 iunie.

„Acest proiect este încă o dovadă a lucrurilor extraordinare pe care le putem face împreună, ca o comunitate unită, un model de colaborare între administrația publică, ONG-uri și sectorul de afaceri. Restaurarea Cinema Studio și transformarea acestuia într-un hub cultural este extrem de importantă în contextul 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Timișoara merita de mult să aibă un astfel de spațiu multifuncțional și îl va avea în curând”, a declarat Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara.

Hub cultural cu dotări moderne

Cinematograful Studio va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tip art house, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas, organizație care susține cinematografia și proiecțiile de filme europene independente, de artă sau de autor.

Proiectul arhitectural, realizat de Atelier 21, a fost gândit astfel încât cinematograful să devină un spațiu „viu”, care să încurajeze dezvoltarea industriei cinematografice și să reprezinte un reper pentru comunitatea de iubitori și creatori de film.

Centrul cultural va deservi și domenii conexe precum: producția de film (ficțiune, documentar, animație), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educație cinematografică pentru copii și tineri.

Printre dotările noului cinematograf se numără: sală mare dotată cu proiector DCP (Digital Cinema Package), sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție profesional, sistem de traducere simultană, sistem de iluminat scenă, echipamente pentru transmisiuni live-streaming;sală mică ce dispune de proiector performant pentru cinema, sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție pentru cinema, un sistem de scaune retractabile, care să permită utilizarea spațiului și pentru alte activități conexe, reflectoare de studio cu ansamblu Chroma Key verde și echipament pentru live streaming; podul, transformat într-o sală multifuncțională,”HUB educațional”, cu – spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, etc., un spațiu pentru transmisiuni radio, spațiu de expoziții, o sală de ședințe.

Lucrările de finisaje exterioare propuse vor ține cont de tradiția, personalitatea și identitatea acestui imobil. Astfel, la fațada principalăva urma refacerea detaliilor de arhitectură și a decorației specifice imaginii inițiale a clădirii.

Planșele și randările proiectului pot fi accesate pe pagina de facebook: www.facebook.com/CinemaStudio

Despre Groupama Asigurări:

Groupama Asigurări, lider pe piaţa de asigurări din România, este recunoscut pentru calitatea serviciilor şi soluţiile flexibile de asigurare oferite celor peste 1 milion de clienţi individuali şi peste 80,000 de companii. Parte a unui grup internaţional de asigurări şi servicii financiare, mutualist si cu o istorie de peste 100 de ani, cu 32.600 de angajaţi deservind peste 13 milioane de clienţi la nivel global, Groupama Asigurări îşi orientează strategia de dezvoltare în jurul celui mai important partener al său, clientul, pentru care dezvoltă produse şi servicii simple şi flexibile, adaptabile nevoilor acestuia, care să îi asigure continuitatea planurilor atunci când apar evenimente neprevăzute. Mai multe informatii pe www.groupama.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here