3bConferinta BAS Romania, 17 martie 2010, Howard Johnson Grand Plaza Hotel: Eficienta energetica, o modalitate de reducere a costurilor pentru IMM-uri. 170 de proiecte de consultanta finantate, 970,000 Euro acordati si 400,000 Euro disponibili pana la finele anului 2010. Acestea sunt coordonatele programului BAS Romania iar startul a fost dat in 2006 !
Studiile realizate de Institutul European din Romania arata ca 30-35% din consumul de resurse reprezinta pierderi cauzate de irosirea energiei. La nivelul IMM-urilor, actiunile de imbunatatire a eficientei energetice variaza de la metode simple, cu costuri mici, pana la metode complexe tehnologic, care au nevoie de sprijin financiar oferit de Guvern sau de alte institutii.

BERD Romania este un finantator major pentru proiectele private de eficienta energetica si va continua sa fie si in 2010. In cadrul conferintei, Claudia Pendred, Director BERD Romania a prezentat investitiile realizate de catre Banca Europeana in Romania, anul trecut.

In acelasi context Programul BAS Romania a accentuat facilitatile de care dispun IMM-urile in accesarea fondurilor nerambursabile pentru proiecte de consultanta. Oferind o finantare de pana la 75% a acestor proiecte, procedura de accesare este simpla, in 3 pasi, iar aprobarea nu dureaza mai mult de 30 de zile. Totodata, rambursarile sumelor finantate se fac rapid, pentru a nu crea blocaje: in aproximativ 5 zile.

George Guran, reprezentant al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a prezentat criteriile de eligibilitate si termenele de depunere pentru proiectele de eficienta energetica. Pe scurt, pana in 30 noiembrie 2010 este deschisa a doua sesiune de depunere de proiecte, iar fondurile disponibile sunt de cca 95 milioane Euro.

1bIn cadrul Conferintei au fost prezentate de asemenea, studii de caz concrete ale unor agentii guvernamentale, institutii bancare si ale companiilor private implicate.

Pentru mai multe detalii asupra conditiilor de accesare a fondurilor si asupra posibililor parteneri in aceasta directie, va rugam sa consultati pagina specifica de pe site-ul www.basromania.ro unde se gasesc rezumatele si datele de contact ale vorbitorilor din cadrul conferintei.
——————
BAS (Business Advisory Services) este un Program al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD)
avand ca scop cresterea competitivitatii companiilor private mici si mijlocii si sprijinirea industriei locale a consultantei
in afaceri.
In prezent Programul BAS functioneaza in 19 tari din Europa de Sud Est si Asia avand in derulare peste 750 de
proiecte.
In proiectele BAS au participat pana in prezent peste 1,700 de consultanti locali, evaluati de birourile locale BAS care
mentin lista completa a consultantilor agreati pe diferite domenii de competente.
In Romania Programul BAS este finantat de Ministerul Federal de Finante al Austriei. De la infiintarea sa, in 2006 si
pana in prezent, Programul BAS Romania a cofinantat peste 170 de proiecte de consultanta cu o valoare totala de
peste 1,9 milioane de euro, circa 970.000 euro reprezentand finantare nerambursabila oferita de Programul BAS.
Strategia BAS pentru 2010 vizeaza acordarea unui sprijin mai mare proiectelor care vizeaza reducerea costurilor,
inclusive a costurilor cu energia. Astfel, un studiu de fezabilitate, de exemplu, aferent unei investitii de eficienta
energetica poate ajunge sa primesca pana la 75% fonduri nerambursabile BAS.
Contact :   Daniela Marin,  Director BAS Romania,
[email protected] Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here