Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege ce introduce o grilă de salarizare, în funcție de pregătirea profesională, pentru salariul minim brut pe economie.

Concret, vor exista 11 noi salarii minime, diferențiate în funcție de studii și postul ocpat, în loc de cele trei salarii minime din prezent (salariul minim pentru cei fără studii superioare, pentru cei cu studii superioare și pentru cei din construcții).

Proiectul a fost inițiat de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, și alți 37 de parlamentari PSD, PNL, ALDE, USR și UDMR.

Potrivit legii ce va pleca spre promulgare, întrucât Camera Deputaților este forul decizional, coeficienții corespund unui anumit grad de școlarizare, pornind de la 1 – pentru muncitorul necalificat (salariul minim uzual, de bază).

Coeficienții ajung până la 11 – ceea ce înseamnă un coeficient de 2,0 (2, X 2.230 lei salariului minim normal, pentru necalificați = 4.460 de lei brut), acordat pentru persoanele care și-au luat doctoratul în activitatea pe care o desfășoară.

Un absolvent de studii superioare va avea un salariu minim brut de bază de 1,7 x2.230 – adică 3.791 lei brut, iar pentru absolvent de master – 4.014 lei.„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizăr’ii excesive a grilei de salarizare”, explică iniţiatorii legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here