• Euler Hermes anunță că ratingurile de risc pentru 18 țări au fost retrogradate în primul trimestru al anului 2020 din cauza riscului de recesiune prelungită și a unui val de falimente cauzate de coronavirus
  • Liderul mondial în domeniul asigurării riscului de credit a retrogradat si ratingurile pentru 126 de sectoare, printre care se numără sectoarele auto, transporturi, electronice și distribuție din numeroase țări

 

Deja slăbită de numeroși factori de incertitudine (Brexit, tensiuni comerciale, perioade electorale), economia mondială se confruntă acum cu o nouă provocare: pandemia de Covid-19. Aceasta implică nu numai un imens cost uman, ci își pune amprenta și asupra activităților comerciale din întreaga lume. Epidemia perturbă lanțurile de aprovizionare, întrerupe activitățile companiilor, afectând încrederea piețelor și a gospodăriilor și limitând serios schimburile comerciale internaționale.

 

În acest context, potrivit Euler Hermes, creșterea economică la nivel global va înregistra o încetinire puternică în 2020, ajungând la numai +0,5% (+2,5% în 2019). În paralel, comerțul internațional se va contracta anul acesta cu 4,5%. Prin urmare, riscul de neplată va înregistra o creștere însemnată, antrenând o creștere de +14% a insolvențelor la nivel global. În acest peisaj internațional prea puțin optimist, numeroase țări și sectoare vor primi o lovitură dură în 2020.

 

Riscurile de țară: o busolă pentru anticiparea riscurilor unei „opriri bruște” (întrerupere brutală a fluxurilor de capital)

În fiecare trimestru, Euler Hermes publică ratingurile sale privind riscul de sector și de țară pentru a măsura evolutia riscului de neplată a creanțelor comerciale. Monitorizăm și evaluăm trimestrial un total de 242 de țări și 18 sectoare, prin urmărirea continuă a 40 de indicatori economici pe termen scurt și lung. Intrarea în incapacitate de plată a Argentinei și Libanului în ultimele luni confirmă necesitatea modelării riscului de țară pentru a măsura vulnerabilitățile scoase la suprafață de o criză precum  Covid-19.

 

În primul trimestru din 2020, Euler Hermes a retrogradat ratingurile a 18 țări: Ecuador, Tailanda Indonezia, India, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Maroc, Kenya, Ghana, Mauritius, Republica Cehă, Polonia, România, Irlanda, Slovacia, și Letonia. Am identificat și Brazilia, care plătește scump în această criză economică și de sănătate globală, în ciuda speranțelor inițiale potrivit cărora reformele dinamice ar accelera creșterea. În ceea ce privește Japonia, țara era deja fragilă  la începutul anului 2020 în urma șocurilor suferite toamna trecută, aceste slăbiciuni se acutizează în contextul epidemiei de Covid-19. India este de asemenea pe listă: țara s-a confruntat deja cu numeroase provocări structurale și ciclice, acestea fiind acum amplificate de situația actuală.

 

„Consecințele vizibile și potențiale ale epidemiei de Covid-19 sunt incluse în analiza noastră privind riscul de țară. Urmărim în continuare cu atenție situația altor țări dezvoltate, în special Franța, Germania, Spania și Statele Unite ale Americii. Aceste țări dispun de mijloacele necesare pentru a-și proteja companiile, însă situația lor ar putea deveni rapid mai complicată dacă măsurile de izolare și blocare a economiilor lor se prelungesc mai mult”, avertizează Ludovic Subran, Economist-Șef în cadrul Euler Hermes și Allianz.

 

Un număr record de schimbări ale ratingurilor de sector începând de la lansarea metodologiei

Euler Hermes a coborât ratingurile pentru 126 de sectoare la nivel mondial. Acesta este un nou nivel istoric, fără precedent: recordul anterior a fost înregistrat în trimestrul 1 din 2016, când au fost retrogradate ratingurile de risc pentru 70 de sectoare în total. Este important de subliniat faptul că în 60% din cazuri, aceste schimbări au condus la modificarea ratingului de sector de la „risc moderat” la „risc ridicat”. Cele două semne  demonstrează că economia și mediul de afaceri la nivel mondial traversează o perioadă fără precedent, extrem de complexă și de incertă.

 

Sectorul auto este cel mai afectat, ceea ce a determinat Euler Hermes să coboare ratingul de  risc pentru acest sector în 26 de țări. Următorul este sectorul transporturilor (ratingul fiind coborât în 21 de țări), sectorul electronicelor (14), și al distribuției (12). Industria farmaceutică și industria software și de tehnologia informației sunt industriile cele mai rezistente. Dintr-o perspectivă regională, Europa de Vest înregistrează cel mai ridicat număr de sectoare în care au fost reduse ratingurile cu 52 de cazuri. Această regiune este urmată de Asia Pacific (retrogradări ale ratingurilor de risc în 29 de sectoare) și de Europa Centrală și de Est (24).

 

Obțineți acces integral la rapoartele privind riscul de țară și de sector pe site-ul nostru

 

***************

Pentru informații suplimentare:

Alina Oana ȚÂRLEA

Marketing and Market Management Manager Euler Hermes | Departament Marketing | Oregon Park |

Tel: +40 21 302 0378 | Mobil: +40 753 052 559, Email: AlinaOana.Tarlea@eulerhermes.com, www.eulerhermes.ro

 

Previzionarea riscurilor comerciale și de neplată de astăzi, înseamnă protejarea trezoreriei de mâine

Euler Hermes este liderul mondial în domeniul soluțiilor de asigurare a creditelor și un specialist recunoscut în domeniile acoperirii și asigurării creditelor. Cu o experiență de peste 100 de ani, Euler Hermes oferă o gamă completă de servicii de gestionare a creanțelor clienților. Rețeaua sa internațională de supraveghere permite analizarea stabilității financiare a IMM-urilor și a marilor grupuri active pe piețe reprezentând 92% din PIB-ul mondial. Societatea cu sediul social la Paris este prezentă în peste 50 de țări având peste 5800 de angajați. Membră a Grupului Allianz, Euler Hermes a obținut ratingul AA din partea Standard & Poor’s. Societatea a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 2,9 miliarde de euro în 2019 și garanta tranzacții comerciale în valoare de 950 miliarde de euro în întreaga lume la final de 2019. Pentru mai multe informații: eulerhermes.com

 

Notă de avertizare privind declarațiile de perspectivă: Afirmațiile conținute în acest document pot include perspective, afirmații privind așteptările legate de viitor precum și alte declarații prospective care sunt bazate pe opiniile și ipotezele actuale ale conducerii și implică riscuri și incertitudini cunoscute și necunoscute. Rezultatele, performanța și evenimentele efective pot diferi substanțial de cele exprimate sau sugerate în aceste declarații de perspectivă. Astfel de devieri pot surveni din următoarele cauze, fără limitare la, (i) modificări ale condițiilor economice generale și ale situației privind competitivitatea, în special în activitatea principală și pe piețele principale ale Grupului Allianz, (ii) performanța piețelor financiare (în special volatilitatea pieței, lichiditatea și evenimentele legate de credite), (iii) frecvența și gravitatea evenimentelor care cauzează prejudicii asigurate, incluzând de la catastrofe naturale până la realizarea de cheltuieli pentru acoperirea prejudiciilor, (iv) nivelurile și tendințele de mortalitate și morbiditate, (v) nivelurile de persistență, (vi) cu precădere în activitatea bancară, amploarea riscurilor de credit, (vii) nivelurile ratei dobânzii, (viii) cursurile de schimb valutar, incluzând cursul de schimb EUR/USD, (ix) modificările legilor și ale reglementărilor, inclusiv ale reglementărilor fiscale, (x) impactul achizițiilor, incluzând aspectele legate de integrare și măsurile de reorganizare, și (xi) factorii generali privind competitivitatea, în fiecare caz, la nivel local, regional național și/sau global. Mulți dintre acești factori pot avea o probabilitate mai mare de a se produce, sau pot fi mai pronunțați, ca urmare a activităților teroriste și a consecințelor acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here