Asociatiile de proprietari risca amenzi daca in spatiile de care raspund, nu instaleaza detectoare de gaz. Obligativitatea masurilor impuse printr-un ordin al ANRE apare ca o consecinta a pericolelor la care se expun locatarii.

Tot mai des, canalele mass-media difuzeaza stiri despre producerea unor evenimente dramatice cauzate de scurgerea gazelor.

Din pacate, de prea multe ori, asemenea incidente se soldeaza cu victime omenesti, ce pot suferi arsuri de gradul III si IV. In cazurile grave, leziunile pot fi permanente ori se inregistreaza decese.

Prevenirea tragediilor se poate face instaland detectoare de gaze

In societatea actuala, populatia traieste intr-un ritm alert si are prea putin timp sa ia in seama problemele cu adevarat importante. Neglijand starea de sanatate, siguranta familiarilor si a bunurilor detinute, se concentreaza mai mult, de exemplu, pe problemele de serviciu.

Un fapt real este ca majoritatea tragediilor cauzate de pierderile de gaze au la origini neglijenta. Oamenii trebuie sa fie constienti de pericolele ce-i pandesc si sa incerce sa le previna printr-o informare corecta.

Dar atata timp cat cetatenii continua sa se invarta in acelasi con de umbra, alte stiri anuntatoare de dezastre vor lua cu asalt mediile offline si online.

O parte din responsabilitate cade si in seama autoritatilor, abilitate in acest sens prin dispunerea unor prevederi cu caracter obligatoriu. Practic, solutiile impuse, foarte simple si la indemana oricui, consta in montarea de detectoare de gaze naturale si in verificarea lor sistematica.

Ce spune legislatia romaneasca vis-a-vis de aceasta problema?

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (pe scurt, ANRE) se face auzita prin cateva precizari pe subiectul respectiv. Intr-o nota informativa din data de 7 iunie 2016, publicata pe website-ul institutiei, anunta ca:

”Incepand cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru incaperile in care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale si suprafetele vitrate necesare, conform prezentelor norme, sunt partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de constructie speciala (securizat, termopan etc.).”

Acelasi comunicat publica si adresa transmisa in anul 2010 de catre IGSU (Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta) spre ANRE. Aici apare mentionata solicitarea cu ”echiparea tuturor spatiilor unde se afla aparate de preparare a hranei cu detectoare automate de gaze, indiferent de grosimea si tipul geamului (securizat, tip Thermopan etc.) folosit in aceste incaperi, pentru realizarea unui nivel de securitate ridicat”.

Care sunt obligatiile consumatorilor finali?

In responsabilitatea clientului-consumator final nu intra doar instalatia de utilizare a gazelor naturale de proprietate privata. Obligativitatea sa se extinde pana la protejarea spatiilor folosite in comun.

Astfel, utilizatorul (consumatorul final) are datoria sa dea curs demersurilor necesare pentru a duce la bun sfarsit aceste conventii.

Una dintre conditii presupune montarea de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4) in aer, dotate cu sisteme de semnalizare optica sau alarmare acustica la atingerea concentratiilor periculoase si cu comanda inchiderii automate a alimentarii cu gaze naturale”.

Cu alte cuvinte, dispozitiile autoritatilor se ”traduc” prin necesitatea securizarii in intregime a coloanei de gaze aflate in scara blocului, nu numai a portiunii localizate in aria locuita.

In cazul nerespectarii legii, se poate vorbi despre sanctiuni?

Potrivit unei instiintari venite direct de la corpul de control al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, acesta poate dispune aplicarea unor pedepse legislative de tipul amenzilor contraventionale.

Dupa caz, printre ”destinatarii” sanctiunilor se numara asociatiile de proprietari sau diversi operatori economici care nu s-au conformat prevederilor in vigoare.

 

Ce solutii exista momentan pe piata?

Pentru solutionarea situatiilor de aceasta natura, rezolvarea vine din partea echipei Division Gas Solutions. Compania propune una dintre cele mai inteligente strategii. Pe de o parte, masura este orientata pe evitarea aspectului contraventional, iar pe de alta, pe prevenirea evenimentelor tragice.

Pentru inceput, Division Gas Solutions aduce pe piata romaneasca modelul Inogas, unul dintre cele mai inovative si eficace detectoare de gaz. Ulterior, lanseaza modulul Finder, un dispozitiv atasat de electrovalva centrala, pozitionata pe instalatia comuna de gaze.

Modulul actioneaza prin sistarea alimentarii cu combustibili gazosi imediat ce detectorul Inogas identifica o scurgere sau o alta problema. Practic, la cel mai mic semnal de alarma, display-ul electronic afiseaza numarul apartamentului cu pricina.

Multumita tehnologiei implementate de producator, furnizorii de gaze, precum si autoritatile de urgenta au posibilitatea sa intervina la scurt timp de la declansarea alarmei, astfel incat sa evite producerea unor eventuale tragedii.

In vederea protejarii sigurantei populatiei si bunurilor de proprietate, recomandam actualizarea asociatiilor de proprietari in legatura cu distribuitorii de gaz cu care au contractat serviciile.

Scopul informarii se refera la implementarea corecta a dispozitivelor de detectare a pierderilor de gaze si are ca obiectiv siguranta locatarilor membri in asociatie si evitarea sanctiunilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here