Sursa: https://www.freepik.com/free-vector/energy-plus-house-abstract-concept-vector-illustration-zero-energy-building-low-energy-passive-house-construction-industry-efficiency-plus-home-renewable-energy-sources-abstract-metaphor_12469792.htm#page=1&query=renewable%20energy&position=5

Integrarea producției de energie fotovoltaică (FV) în sistemele de distribuție electrică ale clădirilor și utilizarea acesteia pentru alimentarea sarcinilor electrice din cadrul lor devine tot mai frecventă atât pentru clădirile noi, cât și pentru cele mai vechi. Cu toate acestea, producția și consumul de energie  solară atrage după sine o serie de întrebări.

Ce reprezintă auto-consumul de energie solară?

Auto-consumul de energie electrică solară reprezintă utilizarea electricității generate de energia solară în gospodărie. În cadrul acestui sistem, producătorul este și consumator. Astfel, energia generată de sistemul fotovoltaic este utilizată pe măsură ce este produsă.

Avantajele se referă la faptul că:

  • oferă beneficii economice importante și un control eficient al cheltuielilor cu energia electrică;
  • permite clădirilor să consume propria energie solară;
  • promite independență față de rețea și de variațiile viitoare ale tarifului la energie.

Este necesară deconectarea de la rețea?

Nu este nevoie să te deconectezi de la rețea pentru a utiliza energia electrică solară. Prin conectarea sistemului cu rețeaua de distribuție, instalația electrică poate fi alimentată prin ambele metode.

Trebuie să oprești sistemul FV pe durata nopții?

Noaptea, acest sistem nu produce electricitate. Cu toate acestea, deoarece invertoarele fotovoltaice rămân în așteptare peste noapte, sistemul poate consuma o cantitate mică de energie electrică.

Acest consum poate fi evitat prin deconectarea instalației fotovoltaice pe timp de noapte, dar necesită instalarea unor echipamente suplimentare și o acțiune de comutare zilnică. Totuși,  energia consumată noaptea nu este semnificativă și, de aceea, cei mai mulți nu opresc sistemul FV pe timpul nopții.

Când are sens să exporți energie solară?

Firmele de energie electrică recompensează proprietarii de sisteme solare pentru faptul că își exportă excedentul de energia solară generat (sau energia stocată în baterii) la rețea în anumite momente ale zilei.

Principala modalitate prin care majoritatea gospodăriilor și a întreprinderilor pot economisi bani este prin autoconsum.

Concluzii

Deși generarea de energie rămâne în principal centralizată, dezvoltarea tehnologică din ultima perioadă a făcut din energie regenerabilă o soluție atractivă pentru gospodării și companii. Totul a fost posibil datorită unor beneficii evidente, precum energia electrică ieftină și independentă, emisii reduse de carbon, valorile imobiliare îmbunătățite și potențialul de a face bani din vânzarea excedentului de energie (atunci când consumi mai puțin decât generezi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here