Navistools este o suita de utilitare de tip add-on pentru aplicatia Autodesk Navisworks Manage. Din suita fac parte DataManager, Reporter, PointCloud, IFC Exporter, IFC Extension si Navistools Field.

DataManager este folosit pentru a conecta o baza de date externa la modelul Navisworks al unui proiect.

Scopul principal este capacitatea de a adauga la libera alegere proprietati obiectelor din model, cu ajutorul exclusiv al programului Navisworks Manage.

Programul ofera posibilitatea de conectare la baze de date precum SQLite, SQL Server, Oracle, MySQL, PostgreSQL. Baza de date poate fi situata pe statia de lucru a utilizatorului sau pe un server din aceeasi retea locala.

DataManager ofera utilizatorului inca de la instalare o baza de date noua de tip SQLite, in care se pot crea tabele la alegere, functie de tipul de model (Arhitectura, MEP, Instalatii de procesare) cu ajutorul unui wizard intuitiv si usor de folosit. In cadrul fiecarui tabel sunt definite campuri (coloane) ce reprezinta de fapt noile proprietati ce vor fi alocate obiectelor din model (echipamente, conducte, pereti, structuri metalice, suporti, etc). Pentru fiecare obiect geometric selectat din model se creaza un rand in tabel (nod).

 

 

DataManager creaza in mod implicit si un tabel de tip Status, in care pot fi definite proprietati ale obiectelor precum: aprobat, livrat, instalat, verificat, etc si coduri de culori asociate.

Dupa ce obiectele din model au fost legate la baza de date, Statusul lor poate fi editat atat in tabel, cat si din Navisworks, functia de Status devenind accesibila la simpla selectare a obiectului. Dupa editarea statusului obiectele primesc culoarea conforma starii alocate. Data la care statusul a fost modificat devine de asemenea disponibila.

In acest mod, Navisworks devine un adevarat instrument vizual  de monitorizare a evolutiei lucrarilor de executie pentru un proiect.

Urmarind culoarea obiectelor, se poate usor estima in ce masura materialele si echipamentele au fost livrate on site, aprobate, instalate sau nu.

Proprietatile adaugate obiectelor cu ajutorul DataManager sunt adiacente si completeaza proprietatile deja existente ale acestora. Odata cu salvarea fisierului Navisworks, aceste proprietati raman scrise si pot fi ulterior editate dupa necesitati.

DataManager ofera si functia de Quantity Takeoff, cu ajutorul carora pot fi insumate, calculate si monitorizate proprietati ale obiectelor precum aria, lungime, masa, volum, etc.

Reporter este utilitarul cu ajutorul caruia se pot extrage rapoarte dintr-un model Navisworks. Utilizatorul poate alege din model obiectele geometrice care vor face parte din raport, dar si proprietatile considerate relevante ale acestora. Rapoartele pot fi tiparite sau salvate in format Excel si PDF.

 

 

PointCloud este programul ce permite utilizarea inteligenta intr-un model Navisworks a fisierelor de tip point cloud (nori de puncte) provenite de la scanere laser 3D. Urmarind pozitia de navigare in model, acestea sunt incarcate sau descarcate pe rand, functie de modul in care se incadreaza sau nu intr-un volum de spatiu predefinit (check radius).

In timpul navigarii in model, punctele din care s-a efectuat scanarea pot fi afisate sub forma unor conuri rosii cu identificatorii corespunzatori.

Datorita PointCloud, gestionarea unui proiect Navisworks ce contine fisiere point cloud de dimensiuni mari devine facila si eficienta.

IFC Exporter permite exportul in format IFC 2×3 sau IFC4 a oricarui fisier ce poate fi deschis in Navisworks.

Modelul poate fi exportat integral sau se pot defini seturi de selectie ce vor fi exportate.

Obiectele Navisworks pot fi mapate cu obiectele IFC corespondente, iar proprietatile acestora pot fi mapate cu seturile de proprietati IFC echivalente. Programul va exporta atat geometria selectata cat si proprietatile aferente acesteia.

IFC Exporter poate exporta modelul si fara mapari, caz in care in fisierul IFC nou creat, toate obiectele vor fi reprezentate ca IfcEquipmentElement.

IFC Extension este un program cu ajutorul caruia se pot obtine din fisierele IFC mai multe informatii referitoare la obiectele din proiect.

IFC Extension poate citi in mod independent de Navisworks fisierele IFC, afisand apoi ierarhia de obiecte a proiectului. La selectia unui obiect din structura de tip arbore, vor fi afisate in mod clasat informatiile atasate obiectului respectiv.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here