București, 17 noiembrie 2022 – Între 10 și 11 noiembrie, la Lisabona a avut loc Conferința și Expoziția Internațională CarbonZero. Evenimentul a reunit cele mai strălucite minți și experți de top pentru a găsi și a contura soluțiile eficiente pentru decarbonizarea industriei cimentului, responsabilă pentru aproape 8% din emisiile de CO2. Subiectele care alcătuiesc agenda celor mai mari companii de ciment și construcții din întreaga lume, precum și cele mai recente evoluții și provocări în domeniul fabricării produselor și al aplicațiilor tehnologice au fost discutate în cadrul acestui forum unic privind combustibilii alternativi și materiile prime la Pestana Palace Hotel & National Monument, Lisabona.

Una dintre principalele concluzii ale conferinței este că aceste vremuri tulburi din prezent necesită politici și instrumente clare pentru un viitor curat și sigur. Este timpul ca întreaga industrie să treacă de la „ar fi bine să…” la măsuri concrete pentru a asigura decarbonizarea cimentului și a betonului pe bază de combustibili și materii prime alternative. Economia circulară este un lucru real spre care industria trebuie să tindă. Iar deșeurile de astăzi ar trebui să fie transformate în materia primă de mâine.

Unul dintre cei mai mari producători de ciment din America Latină, Cementos Argos, inclus, pentru al șaptelea an consecutiv, în Dow Jones Global Sustainability Index (DJSI) ca fiind una dintre cele mai sustenabile companii din lume, a fost reprezentat de Mauricio Giraldo, director de combustibili alternativi, și Edgar Martinez, director principal de sustenabilitate. Delegaților conferinței le-au fost prezentate practicile de succes ale companiei și măsurile pe care le iau pentru decarbonizare.

Dr. Edelio Bermejo, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare și proprietate intelectuală al grupului Holcim, a explicat modul în care compania sa dedică peste 80% din resursele de inovare pentru dezvoltarea de produse și soluții durabile. Holcim a lansat recent ECOPlanet, gama sa globală de ciment verde, care oferă o amprentă de carbon cu cel puțin 30% mai mică, cu performanțe egale sau superioare.

Heidelberg Materials, câștigătorul Premiului german pentru inovație în domeniul climei și a mediului, reprezentat de Ian Skocek, Global R&D, a explicat progresele tehnologice realizate de Heidelberg Materials pentru a permite reciclarea 100% a betonului prin reutilizarea tuturor componentelor în materialele originale. „Circularitatea betonului, a cimentului și a CO2 este acum posibilă.”

Unele obiective ambițioase de decarbonizare pentru Africa de Sud prin creșterea utilizării AFR (Combustili si Materii Prime Alternative) în sectorul cimentului au fost evidențiate de Dr. Dhiraj Rama, directorul executiv al industriei de ciment și beton din Africa de Sud. Acest lucru poate oferi

 

un răspuns potrivit pentru decarbonizare, precum și pentru creșterea economiei circulare.

Șeful comercial al grupului Dalmia Cement, una dintre cele mai promițătoare companii de ciment din India,  laureat al premiului „Green Hero Award”, Saurabh Palsania, a vorbit despre beneficiile co-procesării și a explicat cum să sprijine și să servească generatorii de deșeuri pentru un viitor curat.

KHD, Firefly AB, Bedeschi și SpectraFlow Analytics, sponsorii conferinței, au prezentat cele mai eficiente soluții și tehnologii pentru mai multe tipuri de provocări privind riscurile de incendiu, manipularea și depozitarea combustibililor alternativi și a materiilor prime.

Matthias Mersmann, CTO al KHD (Germania), a subliniat opțiunile interesante de utilizare a diferiților combustibili alternativi și materii prime și a descris adaptările necesare ale proceselor și echipamentelor pentru decarbonizarea eficientă a industriei cimentului.

  1. Sc. Ing. Fabio Chignoli a prezentat punctul de vedere al companiei Bedeschi (Italia) cu privire la „Provocările legate de manipularea materialelor”, în timp ce caută soluții pentru a reduce amprenta de CO2 a producției de ciment.

În aceeași ordine de idei, incendiile sunt deosebit de frecvente în fabricile cu o concentrație crescută de materiale combustibile, substanțe volatile și echipamente. Raúl Moreno, director la Firefly Ab (Suedia), a prezentat soluții pentru această problemă cu risc ridicat.

Răspunsul la fragilitatea aprovizionării cu energie regenerabilă, oferit de Petra Muehlen, director executiv al SpectraFlow Analytics (Elveția), este transformarea tuturor tipurilor de deșeuri în combustibil. Analiza online în infraroșu apropiat (NIR) în timp real nu numai că oferă oportunitatea de a minimiza volumele de combustibili organici prin creșterea numărului de combustibili alternativi, dar menține, de asemenea, o performanță ridicată a cuptoarelor.

Fokion Tasoulas, directorul executiv al Titan Cement (Grecia), a împărtășit, de asemenea, ideea că industria cimentului poate obține avantaje în competiția digitală dacă va vedea digitalizarea ca pe un motor al sustenabilității. Pentru a pune în aplicare o astfel de schimbare de direcție, pe lângă o colaborare puternică între părțile interesate din sectorul materialelor de construcții, este nevoie de o strategie climatică, de obiective măsurabile, de planuri de acțiune clar definite și de rapoarte care să evalueze eficacitatea măsurilor.

Dr. Rita Prates, ofițer de politici la ZERO – Asociația pentru durabilitatea sistemului terestru și Sandro Conceição, director de co-procesare și energii regenerabile la Cimpor au împărtășit cu publicul obiectivele Portugaliei în materie de decarbonizare. Dl Conceição a prezentat foaia de parcurs a Cimpor, care include proiecte pentru a obține o reducere a emisiilor de CO2 de peste 50% față de 1990.

Dr. Yianni Spanos, director de sustenabilitate la KEO International Consultants, a împărtășit experiența sa în dezvoltarea de active imobiliare sustenabile, soluții cu emisii reduse de carbon și

 

programe de dezvoltare urbană în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Marea Britanie, Europa și Africa de Vest.

O altă prezentare încurajatoare a fost susținută de dl Abut Özsezikli, GM și membru al Consiliului de administrație al MedCem Global (Turcia), care a declarat că o scădere substanțială a emisiilor de CO2 (25%) pentru ciment și beton este la îndemâna industriei și ar putea fi atinsă peste noapte cu investiții negative și fără costuri suplimentare.

Pe de altă parte, criza energetică și instabilitățile geopolitice împing spre o abordare inovatoare a mineralelor critice. Subiectul a fost prezentat la CarbonZero de Andrei Covatariu, renumitul expert internațional în domeniul energiei. Ultimele decenii au fost martorele unei creșteri a preocupărilor legate de mediu, determinând guvernele naționale să investească în tehnologii cu emisii reduse, menite să recolteze și să utilizeze eficient potențialul natural local, făcând astfel din mineralele critice ingrediente vitale.

Un alt unghi de abordare a utilizării potențialului natural local a fost prezentat de Francisco Leme, președintele ABREN – Asociația braziliană pentru valorificarea energetică a deșeurilor. Dl Leme a împărtășit la CarbonZero perspectiva Braziliei privind utilizarea RDF pentru reducerea amprentei de carbon.

Directorii C+ și factorii de decizie din companiile producătoare de ciment, producătorii de echipamente și tehnologii, precum și profesioniștii din domeniul inovării, cercetării și dezvoltării și mediului – au decis împreună că au nevoie de sprijinul autorităților și al factorilor de reglementare pentru a schimba regulile care nu mai corespund nevoilor actuale ale industriei.

De asemenea, ca un rezultat firesc al conferinței, Industry Link lansează Meeting Club, un club exclusivist al participanților la evenimente, cu reduceri și avantaje semnificative pentru membrii săi.

 

Despre organizator:  Industry Link (www.industrylink.eu) este o companie europeană care oferă evenimente și servicii corporative și care pune preț pe tradiție pentru servicii excepționale și experiențe uimitoare. Compania oferă conținut premium de ultimă generație pentru propriile evenimente și poate acționa, de asemenea, ca antreprenor dedicat pentru planificarea, executarea și gestionarea evenimentelor pentru clienții săi. Industry Link oferă programe de evenimente care implică profesioniști pricepuți și directori de renume de la lideri mondiali din domeniul cimentului și al construcțiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here