Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/red-fire-extinguisher-below-hose-reel-189474/

 

Atunci cand vine vorba de evitarea extinderii unui incendiu, stingatorul reprezinta cea mai buna arma care ar putea fi utilizata, fapt pentru care este important sa fie luate la cunostinta anumite informatii de baza. Asadar, persoanele interesate de subiectul “ce facem in caz de incendiu la locul de munca” vor gasi in acest articol o serie de date extrem de importante, care vor fi indicate sa fie retinute.

La ce se foloseste un stingator?

Un stingator se foloseste de regula, pentru a impiedica flacarile proaspat aparute la munca, acasa sau intr-o anumita institutie din a se extinde pana la nivelul in care vor putea fi oprite doar de catre pompieri.

 

Conform legii PSI, nu este necesar ca o locuinta sa dispuna de un stingator. Exista, totusi, o reglementare specifica pentru locatiile care primesc publicul, zonele in care sunt stocate sau manipulate materiale cu risc sau vehicule profesionale (transport de persoane sau marfa). Pentru cei care vor sa aiba parte de o planificare optima in caz de incendiu, se recomanda sa se apeleze la servicii SSM.

Cate tipuri de extinctor exista?

La momentul actual, exista mai multe tipuri de stingatoare care contin agenti de stingere a incendiilor. Fiecare dintre acestea este mai eficient asupra unui tip de incendiu in functie de materialul care arde si al combustibililor:

  • stingator cu pulbere ABC. Acest tip de stingator este cel mai versatil, el putand fi utilizat pentru stingerea unei game mai variate de incendii. Aici sunt incluse incendiile de clasa A (materii solide precum hartia, unele tesuturi, lemn), incendiile de clasa B (lichide sau solide lichefiabile precum alcoolul) si incendiile de clasa C (gazul).
  • stingator cu CO2. Aceste stingatoare utilizeaza, la randul lor, un gaz pentru a stinge focul: dioxidul de carbon. Ele sunt benefice pentru stingerea incendiilor de clasa B si a celor electrice, acestea nelasand in urma vreun reziduu.
  • stingator cu apa pulverizata. Sunt recomandate pentru stingerea incendiilor din clasa A si B.
  • stingatoare cu spuma. La fel ca in cazul anterior, si acestea sunt eficiente pentru stingerea incendiilor din clasele A si B.

 

In concluzie, acestea sunt principalele informatii disponibile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here