Corina Oprea, o femeie fermier din Voinești, județul Dâmbovița, a dus afacerea familiei mai departe cu sprijinul Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în agricultură. Corina a obținut locul al doilea în ediția din 2021 a programului de granturi educaționale TalentA, realizând progrese semnificative cu proiectul său „La cules pe Tărâmul Crăiței” și contribuind la dezvoltarea sustenabilă a comunității sale locale.

 

Proiectul câștigător al Corinei s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru îmbunătățirea dinamicii afacerii de familie, introducând o linie de mere deshidratate în facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum și cunoștințele dobândite în cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis să implementeze inițiativa „La cules pe Taramul Craitei” – un proiect educațional și interactiv captivant atât pentru copii, cât și pentru adulți, desfășurat în fiecare an în lunile septembrie și octombrie. Elevii, familiile lor și echipa Corinei petrec o zi întreagă în livadă, dobândind informații valoroase despre istoria regiunii, soiurile de mere, întreținerea livezii, culesul merelor și metodele optime de depozitare. Cu peste 5.000 de vizitatori în doi ani, inițiativa nu doar a sporit vizibilitatea locală, ci a contribuit și la extinderea conceptului binecunoscut „De la fermă la furculiță” în agricultură.

 

Parcursul câștigătoarei a evoluat semnificativ începând cu 2021, cu accentul inițial pe producția de suc de mere și vânzările online și offline extinzându-se în 2022 prin colaborări cu magazine și cafenele din București. Evenimentele din livadă au prins avânt sub titulatura „La cules pe Tărâmul Crăițe””, iar inaugurarea vilei „Crăița Merelor The Place” a oferit o experiență plăcută oaspeților în mijlocul unei livezi vaste.

 

În 2023, Corina a diversificat gama de servicii prin adăugarea de mere deshidratate la gama sa de produse, colaborând cu un cunoscut lanț de cafenele din România pentru introducerea acestora în meniul lor sub formă de ceai și punci de mere. Evenimentele din livadă au atras și mai mult atenția, inspirând fermierii vecini să-și deschidă livezile pentru vizitatori. În paralel, investițiile au continuat la „Crăița Merelor The Place”, găzduind tabere, activități de well-being, evenimente de tip teambuilding și activități pentru copii.

 

Planurile viitoare pentru afacere prevăd extinderea conceptului „De la fermă la furculiță”, găzduirea de evenimente educaționale în timpul înfloririi primăverii, verii și recoltelor de toamnă. De asemenea, vor continua dezvoltarea parteneriatelor cu băcănii, restaurante, cafenele, și alte companii care trimit cutii cadou cu mere și suc de mere antreprenorilor români și altor clienți fideli ai acestora. În plus, planurile de afaceri ale Corinei includ promovarea serviciilor de cazare, integrarea unei mici „ferme de animale” în 2024, îmbunătățind astfel experiența din mediul rural pentru oaspeți, în special pentru copii.

 

„Cu programul TalentA al Corteva Agriscience, am avut oportunitatea să simt că femeile sunt susținute în agricultură, nu doar în România, ci și în alte țări. Am avut șansa să întâlnesc alte femei fermieri din țară care m-au inspirat, cu care am colaborat și alături de care am devenit parte a comunității TalentA de femei care inspiră. Cunoștințele dobândite și specialiștii care au organizat programul au fost de primă clasă, aplicabile încă de la început atât în agricultură, cât și în alte afaceri. Cel mai important aspect pentru mine a fost acela să văd că nu sunt singura femeie care încearcă să dezvolte o afacere în agricultură, că există multe femei de success, m-am simțit înțeleasă și am simțit că facem parte din aceeași familie. Femeile din agricultură care putem conduce azi un tractor în camp, mâine lucrăm la un laptop creând campanii de marketing, poimâine pregătim comunicate de presă sau livrăm comenzi, iar în ziua următoare suntem pe scenă purtând pantofi cu toc și rochii feminine și participând la discuții relevante cu bărbați din industrie”, a declarat Corina Oprea.

 

Impactul proiectului Corinei asupra comunității locale este semnificativ prin creșterea numărului de producători locali care și-au extins portofoliul de produse cu mere deshidratate și creșterea interesului pentru turismul rural, reflectând angajamentul Corteva Agriscience de a contribui la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile unde fermierii trăiesc și lucrează, încercând să răspundă nevoilor acestora. Mai mult, câștigătoarea TalentA își imaginează un viitor în care femeile în agricultură vor juca roluri din ce în ce mai importante, dărâmând barierele și contribuind semnificativ la creșterea industriei.

 

„În misiunea unei femei fermier se află o dedicație profundă de a hrăni nu doar familia sa, ci și întreaga comunitate în care trăiește. Fie că gestionează o fermă de cultură mare sau o seră de legume, esența eforturilor noastre la Corteva Agriscience este de a ne asigura că toți semenii noștri beneficiază de o nutriție corespunzătoare. TalentA este un program fundamental în susținerea acestor femei, cultivând o rețea solidă de femei fermier dedicate să susțină și să îmbunătățească nivelul de trai al celor din jur. Continuăm să ne adresăm femeilor din mediul rural, în timp ce ne propunem să sprijinim creșterea nivelului calității vieții în aceste zone. Cu acest program, Corteva le oferă acces la informații și finanțare, precum și suport pentru a-și dezvolta și moderniza afacerile, făcându-le competitive, productive și creative”, spune Maria Cîrjă, Marketing Director pentru România, Republica Moldova și Ungaria, la Corteva Agriscience.

 

Inițiativa educațională fondată de Corteva Agriscience în urmă cu cinci ani se extinde mult dincolo de poveștile de succes individuale, oferind oportunități femeilor să prospere în sectorul agricol, unde multitasking-ul și abilitățile variate sunt esențiale. TalentA, cu acoperirea sa globală și inițiativele sale, nu oferă doar sprijin financiar, ci are și rolul de a crea o rețea rezilientă de femei antreprenor în agricultură.

 

Despre Corteva 

Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) este o companie globală dedicată exclusiv agriculturii, care combină inovația de vârf în industrie, implicarea directă cu clienții și execuția operativă pentru a furniza soluții profitabile pentru cele mai urgente provocări ale agriculturii la nivel mondial. Corteva obține o preferință de piață avantajoasă prin strategia sa unică de distribuție, împreună cu mixul echilibrat și global diversificat de semințe, produse și servicii pentru protecția plantelor și produse digitale. Cu unele dintre cele mai recunoscute mărci din agricultură și o linie tehnologică bine poziționată pentru a stimula creșterea, compania este angajată să maximizeze productivitatea pentru fermieri, colaborând cu părțile interesate din întregul sistem alimentar pentru a-și îndeplini promisiunea de a îmbogăți viața celor care produc și a celor care consumă, asigurând progresul pentru generațiile viitoare. Mai multe informații pot fi găsite la www.corteva.com.

 

 

Urmăriți Corteva pe FacebookInstagramLinkedInTwitter și  YouTube.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here