WWF-România, în parteneriat cu Asociația Mioritics, lansează prima aplicație mobilă destinată explorării bogățiilor naturale și culturale din destinația de ecoturism Colinele Transilvaniei. Aceasta conectează călătorii zonei sugerându-le trasee, locuri, oameni și îndeletniciri, experiența turistică fiind astfel mult mai intensă și plăcută.

 

Situate la confluența județelor Brașov, Mureș și Sibiu, Colinele Transilvaniei reprezintă „ultimul peisaj cu adevărat medieval din Europa”[1]. “Biodiversitatea şi stilul de viață tradițional al oamenilor sunt rezultatul a secole de dezvoltare în armonie cu natura fapt ce ne-a impresionat chiar dinainte să inventariem toate speciile și să lucrăm la realizarea unui plan de gestiune al ariei naturale protejate Podișul Hârtibaciului, parte a destinației, astfel încât aceste plante și animale, aceste peisaje unice să fie protejate. De aceea vrem ca din ce în ce mai mulți oameni să își aloce timp pentru a descoperi aceste locuri și am lucrat la această aplicație pentru promovarea slow tourism-ului”, declară Orieta Hulea, director general, WWF-România. Simbioza dintre mozaicul peisajului agricol, pajiștile cu sau fără stejari seculari, bogăția de plante medicinale și animale care toate trăiesc împreună, transformă această zonă într-o adevărată comoară frumos păstrată de diversitatea etnică a oamenilor locului.

 

Ce poți face în Colinele Transilvaniei în decembrie

 

Dincolo de cunoscutele brunch-uri sau plimbările pe două roti pe care le poți experimenta în restul anului, luna decembrie în Colinele Transilvaniei înseamnă tihnă și odihnă spirituală. Liniștea peisajelor albe, scârțâitul zăpezii sub talpa saniei trase de cai pe ulițele satului, statul la gura sobei și împletitul șosetelor de către femeile din Viscri, bucatele tradiționale mereu pe masa gazdelor, toate sunt o mica parte din ceea ce poate oferi destinația de ecoturism din inima țării.

 

Iarna este anotimpul curăţirii casei, dar şi a sufletului, sărbătorită de toate etniile ce locuiesc în Colinele Transilvaniei. Crăciunul şi Revelionul nu sunt singurele sărbători pe care le oferă zona, acest anotimp are potential de mult mai multe poveşti, tradiţii şi sărbători. Dacă ajunul lui Moș Nicolae te găsește în satul Chirpăr, judeţul Sibiu, trebuie să știi că vei fi vizitat de colindători. Tinerii încep pregătirile pentru colindul din seara de Ajun de Crăciun încă din seara de 5 decembrie. Colindatul dinainte de Sărbătoarea Crăciunului este un obicei care încă se păstrează și în sate, precum Alţâna, Retiş sau Mihăileni. În satele mari, precum Albeşti se fac chiar şi două sau mai multe cete, ce iau casele la rând. Ajunul de Crăciun te poate prinde alături de colindători pe uliţele satului sau într-o gospodărie așteptând colindătorii la gura sobei la povești vrute și nevrute ale gazdelor. Sărbătoarea Crăciunului este dedicată odihnei, bisericii, familiei şi meselor îmbelşugate, cu produse tradiţionale. Sărbătoarea Noului An este şi ea marcată prin colindat cu Capra sau Pluguşorul, în ajun, iar prima zi a anului e musai să fii sorcovit de copii ca să îţi meargă bine tot anul.

 

Aplicația mobilă Colinele Transilvaniei

 

Colinele Transilvaniei reprezintă un loc numai bun de savurat în această perioadă a anului, iar în sprijinul celor interesați să descopere fiecare colț al destinației de ecoturism vine noua aplicație mobilă Colinele Transilvaniei, disponibilă momentan doar în Google Play. Practic, este o aplicație GIS mobile, utilă în a găsi obiectivele turistice folosind harta integrată în aplicație, cu țelul de a stabili o interacțiune între turiști și zonă, dar și o interacțiune de tip turist-turist. Turiștii pot dezvălui din experiența lor din zonă categorisind obiectivele vizitate. În funcție de calificativele pe care le dau, pot influența traseul ales de alți călători în explorarea arealului ales de ei. O veste bună este faptul că aplicația va fi disponibilă și în modul offline și este disponibilă atât în limba română, cât și în engleză și germană.

 

În plus, aplicația oferă un sprijin celor peste 60.000 de locuitori din cele 44 de localități din Colinele Transilvaniei, prin promovarea integrată a ariei ca destinație ecoturistică, asigurând astfel cadrul unei dezvoltări durabile.

 

Aplicația a fost dezvoltată de WWF-România în parteneriat cu Asociația Mioritics, în cadrul unui proiect susținut financiar de Telekom România prin programul Te implici.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here