Misiunea de investigație, pe care am efectuat-o în Malta, a fost prima după asasinarea jurnalistei de investigație Daphne Caruana Galicia.

Câteva concluzii la sfârșitul misiunii:

1.     Eșecul de a ancheta politicieni, care sunt “persoane expuse politic” (PEP), potrivit legilor contra spălării banilor, chiar și atunci când au fost publicate documente financiare care arată „îngrijorări grave legate de spălarea banilor”. Niciun politician de rang înalt nu a fost condamnat în Malta de mulți ani.

2. Instituțiile de aplicare a legii sunt subordonate politic. De exemplu, un raport al Unității de Investigații și Analiză Financiară (FIAU) cu indicii privind spălare de bani de către șeful de cabinet al prim-ministrului și alți politicieni nu a fost investigat, cu explicația că informațiile au apărut  în presă prin scurgere de informații.

Or, știm bine că, odată ce o informație este în domeniul public și privește suspiciuni de încălcare a legii, trebuie investigată imediat, cu atât mai mult în cazul criminalității financiare.

3.     Percepția populației privind impunitatea politicienilor, că sunt apărați în fața legii, este larg răspândită și subminează încrederea în instituțiile statului.

4.    Cinci șefi ai Poliției în ultimii patru ani, numiți de Guvern și o Unitate de investigare a criminalității economice Poliției aparent inactivă și ineficientă.

5. Cumpărarea voturilor la alegeri este o practică obișnuită.

6. Presa independentă aproape că nu mai există, mai sunt doar câțiva jurnaliști independenți care mai au curajul să scrie adevărul.

7. Procurorul general mai deține și alte 3 funcții, un posibil conflict de interese: este directorul boardului Comitetului director al Unității de Investigații și Analiză Financiară,  este consilier al Guvernului, plus avocat al Guvernului. Toate aceste poziții sunt prevăzute în legea malteză.

8. Moartea lui Daphne și curajul familiei și prietenilor ei care caută dreptate nu au fost urmate de o anchetă penală care să stabilească rapid adevărul. Se pretinde că se fac investigații, dar timpul trece și încă nu este niciun rezultat.

O misiune anterioară a avut loc după dezvăluirile din Panama Papers și indiciile unei rețele de spălare de bani și corupție în Malta și transfrontaliere la nivel politic înalt.

(Fotografe din ultima zi a misiunii, 1 dec 2017).


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here