La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc întâlnirea președintelui Camerei București, Iuliu Stocklosa, cu Recep Kaan Maşlak, președintele Asociației Exportatorilor de Produse din Metal din Turcia (MEPEX), cu sediul la Ankara, însoțit de Osman Serdar Büyükbektaş, vicepreședinte al Asociației și de alți colaboratori.

Evenimentul a avut loc în marja deplasării în România a unei misiunii economice organizate de MEPEX și susținută de Ministerul Comerțului din care au făcut parte reprezentanții a 22 de companii de profil din Turcia. Principalul obiectiv al întrevederii a vizat promovarea relaţiilor economice și comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de colaborare și de punere în valoare a potențialului celor două comunități de afaceri.

În deschidere, președintele CCIB a vorbit despre mediul economic al Capitalei, precum și despre activitatea Camerei noastre, cu accent pe strategia de relaţii externe. În acest context, a punctat relațiile deosebite dezvoltate de Camera București cu instituțiile guvernamentale cu rol în promovarea relațiilor economice și comerciale internaționale, cu diplomații români din străinătate, dar și cu cei străini, acreditați în România. Totodată, Iuliu Stocklosa a exprimat interesul privind dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Republica Turcia, o dovadă în acest sens fiind cele opt acorduri de cooperare încheiate de CCIB cu organizaţii similare din această ţară, la care se adaugă acordul semnat cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD).

Recep Kaan Maşlak a vorbit despre rolul, structura și potențialul MEPEX și a subliat interesul membrilor Asociației pe care o conduce pentru piața țării noastre. Potrivit președintelui MEPEX, Asociația, înființată în 1993, reunește astăzi peste 4000 de membri care produc o gamă largă de produse din metal și echipamente pentru diverse ramuri ale economiei: construcții civile și industriale, industrie grea, infrastructură, minerit, industrie energetică etc. Întâlnirea de la CCIB a fost precedată de un Forum de afaceri, organizat în ziua precedentă, axat pe întâlniri B2B care s-a finalizat cu rezultate apreciate ca fiind „foarte bune” de către Recep Kaan Maşlak.

În cazul în care reprezentanți ai mediului de afaceri din București, dar și din alte zone ale țării sunt interesați să coopereze cu membri ai MEPEX, sunt invitați să contacteze Serviciul Relații Internaționale al CCIB.

Informații de background

Republica Turcia este principalul partener comercial al României între statele din afara Uniunii Europene. La export, Turcia reprezintă principala piață de absorbție a mărfurilor trimise din România în spațiul extracomunitar, iar la import a doua piață de proveniență a mărfurilor intrate în țara noastră din afara UE (după R. P. Chineză). După un an 2022 în care schimburile bilaterale au înregistrat un record istoric, tendința de creștere a continuat și în 2023. Astfel, în anul 2023, volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a fost de 10,2 mld. USD (+8,7% față de anul precedent), din care 3,3 miliarde USD (+10,8%) export și 6,9 mld. USD (+7,7%), import. La sfârșitul anului trecut, în România erau înregistrate 18.523 companii cu capital turcesc (locul 3 după Italia și Germania), cu un capital social subscris în valoare de 1,1 mld. USD, care plasează Turcia pe locul 14 între statele investitoare în țara noastră.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here