Țările europene trebuie să accelereze eforturile de luptă împotriva braconajului speciilor de sturioni, specii critic periclitate

 

Cu toate cele patru specii de sturioni din Europa aflate în pragul extincției, Comisia Europeană a îndemnat Statele Membre să accelereze eforturile de luptă împotriva braconajului și a traficului cu sturioni pentru a salva speciile rămase în Europa.
Apelul a venit în urma unei interpelări a unui europarlamentar spaniol, îngrijorat de statisticile alarmante din articolul ”Braconajul și Comerțul Ilegal cu sturioni din Dunăre” din cel mai recent număr al publicației Current Biology, articol ce a avut ca bază raportul WWF (Fondul Mondial Pentru Natură), finanțat de programul LIFE al Uniunii Europene despre braconajul și criminalitatea cu sturioni din zona Dunării Inferioare, și prezentat aici opiniei publice din România.

În urma răspunsului primit, Virginijus Sinkevičius, Comisarul European pentru Mediu, Oceane și Pescuit a emis un apel la acțiune, evidențiind în conservarea speciilor de sturioni din Dunărea Inferioară o obligație legală ce revine Statelor Membre în contextul Directivei Habitate.
Evidențiind cele 70 de acțiuni din cadrul Planului de Acțiune Pan-European pentru Sturioni, adoptat în cadrul Convenției de la Berna, Sinkevičius a menționat că noul Plan de Acțiune UE împotriva Traficului cu Specii Sălbatice, revizuit, ar trebui să îmbunătățească acțiunile, dialogul și cooperarea dintre Statele Membre, autoritățile cu drept de control din cadrul UE precum și țările cheie din afara UE.

„Comisia este îndreptățită să îndemne la acțiune, deoarece țările încă nu iau suficiente măsuri pentru a descuraja braconajul, sau alte amenințări la adresa speciilor de sturioni rămase” a menționat Beate Striebel Lead, Global Sturgeon Initiative, WWF-CEE. ”Deja am pierdut viza din apele UE: vom pierde mai multe specii dacă țările nu acționează acum, în special pentru descurajarea braconajului și a traficului cu sturioni, care sunt principalele amenințări la adresa acestor specii critic periclitate, care se află în pragul extincției” a mai adăugat Striebel.

Împreună cu eforturile crescute de a descuraja braconajul și traficul cu caviar și carne provenită de la sturioni, Sinkevičius a evidențiat și alte amenințări indirecte care trebuie adresate, cum ar fi dezvoltarea de hidrocentrale și modificarea cursurilor râurilor. Comisarul a mai menționat proiectul LIFE-Boat 4 Sturgeons, care este finanțat de programul LIFE al UE și care își propune să conserve patru specii de sturioni din Dunăre. Printre activitățile proiectului se numără repopularea cu pui de sturioni a bazinului Dunării Inferioare și a Mării Negre, cooperarea cu autoritățile din domeniul pescuitului și creșterea gradului de conștientizare în comunitățile de pescari.

”WWF sprijină repopulările, deoarece acestea reprezintă o activitate cheie  pe termen lung, pentru conservarea populațiilor de sturioni din Europa dar, poate avea un impact mic dacă nu putem controla braconajul și comerțul ilegal” a mai adăugat Striebel.

”În România, se fac pași spre combaterea braconajului, dar sunt încă necesare eforturi susținute, date fiind lungimea sectorului de Dunăre pe teritoriul României, suprafața importantă a Deltei Dunării și Mării Negre. Pe de altă parte, România nu are încă un Plan Național de Acțiune pentru sturioni, care să coordoneze activitățile de monitorizare și combatere a activităților ilegale legate de sturioni” – a declarat Cristina Munteanu, Coordonator Național – sturioni, WWF-România (Fondul Mondial Pentru Natură).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here