Daca vrei sa schimbi ceva in decorul casei tale, pentru a o face sa para mai moderna, mai apropiata de noile tendinte in materie de amenajari interioare, dar nu esti gata de o renovare completa, incearca cel putin sa renunti la vechile obiceiuri decorative care nu mai sunt actuale.

Actualizarea si modernizarea cosmetica si rapida a unei locuinte se poate obtine prin cateva mici si simple ajustari ale decorului existent. Nu trebuie sa-ti fie teama sa indraznesti sa renunti la unele dintre regulile de amenajare de odinioara, sa te abati de la normele decorative cu care ai crescut, ci sa incerci sa abordezi lucrurile diferit. Iata cateva sugestii in acest sens:

Renunta la perdele

Nu trebuie sa renunti de tot la textilele ferestrelor, ci sa renunti la clasicul set de perdele si draperii, pastrandu-le doar pe acestea din urma. In ultimii ani se poarta tot mai putin ferestrele decorate cu straturi duble sau chiar triple de textile, alegerile fiind inspirate de un minimalism aerisit, simplu si curat.

Incearca, asadar, sa renunti la perdeaua de voal si sa lasi ferestrele goale, incadrate doar de un set de draperii frumoase, asortate cu restul decorului. Fereastra va deveni astfel un element decorativ in sine, iar incaperile in care vei alege sa implementezi aceasta mica si aparent neinsemnata schimbare vor parea mai aerisite si mai luminoase.

O noua configurare a mobilierului

Ai incercat vreodata sa asezi canapeaua din living altfel decat lipita de perete? Daca n-ai facut-o pana acum, acesta este momentul sa incerci. Desigur ca daca vorbim despre un living mic e greu sa abordezi o configurare diferita de cea traditionala – cu mobilierul aliniat la perete. Insa daca livingul tau masoara cel putin 16-20 mp si are forma dreptunghiulara, chiar poti indrazni sa montezi canapeaua la distanta de perete, perpendicular cu latura lunga a incaperii. Vei observa cum spatiul capata dinamism, oferindu-ti o perspectiva complet noua si atragatoare.

 

Nu mai asorta canapeaua cu fotoliile

Daca planifici sa cumperi canapele noi pentru living, renunta la ideea de set si incearca sa alegi fotoliile tapitate cu stofa diferita de cea a canapelei. De fapt, poti merge pana intr-acolo incat sa alegi fotoliile si cu un design diferit, asa incat sa creezi un contrast cromatic si vizual cu noua canapea. In cazul in care nu planifici sa schimbi in totalitate mobilierul tapitat, poti schimba doar una dintre piesele existente, incercand sa aplici regula de mai sus. Trebuie sa te asiguri doar ca nuanta piesei de accent se va regasi si sub alte forme in decor: pernute decorative, o vaza, un tablou etc.

 

Altfel de noptiere

Aceeasi regula poate fi aplicata si in amenajarea dormitorului. De aceasta data insa, fiind vorba despre noptierele de la capul patului. Pentru a obtine o schimbare notabila in decorul acestei incaperi este suficient sa inlocuiesti noptierele asortate patului cu unele de accent, colorate diferit sau cu un design care sa le scoata in evidenta. Asa se practica, mai nou, in lumea amenajarilor interioare!

Scaune diferite in jurul mesei

Ca sa bifam toate versiunile ideii de mai sus, iti recomand sa iei in considerare si asortarea mesei din bucatarie sau living cu scaune colorate diferit. Aceasta idee este folosita de designeri mai cu seama atunci cand se doreste inviorarea si animarea unui decor neutru si mult prea „cuminte”, in care predomina albul sau pastelurile.

In legatura cu acest subiect iti recomand sa citesti urmatorul articol: Schimba radical aspectul bucatariei cu ajutorul scaunelor colorate.

Renunta la mobilierul voluminos

Cu cat incaperea este mai mica, cu atat mobila pe care o alegi pentru ea trebuie sa fie mai delicata sau compacta. E adevarat ca in urma cu un deceniu erau la mare cautare canapelele si fotoliile supradimensionate, cu sezut si spatar mari si voluminoase, piese pe care multa lume le asocia cu luxul si succesul financiar al proprietarilor casei. Insa mobilierul de acest tip s-a demodat, iar tendinta spre minimalism indeamna la alegerea modelelor compacte si functionale, care ofera confort fara sa ocupe prea mult spatiu. Desigur ca si acum exista canapele mari, insa e bine ca acestea sa fie folosite doar in amenajarea spatiilor pentru care au fost create – adica pentru spatiile mari si generoase. Pentru spatiile mici e bine sa fie alese doar modele compacte, care nu ocupa spatiu si nu aglomereaza vizual si fizic decorul.

 

Finisaje spectaculoase pentru baie

Daca planifici sa-ti renovezi baia in viitorul apropiat si vrei sa-i imprimi un look modern, asa cum ai vazut in revistele si cataloagele de prezentare specializate, renunta la ideea placilor ceramice obisnuite, cu dimensiuni si aspect standard. Piata de profil este atat de ofertanta, incat este imposibil sa nu gasesti cel putin un finisaj nou pe placul tau. Poti opta atat pentru gresie si/sau faianta ce imita lemnul, cat si pentru dusumeaua din lemn special conceputa pentru spatiile umede, pentru panourile decorative ce imita diverse texturi si materiale, pentru panourile din sticla securizata colorata, pentru un mozaic din sticla sau pentru betonul slefuit – o alegere populara in randul designerilor indrazneti. Pe scurt, chiar poti gasi un finisaj care sa faca diferenta, care sa-ti imbrace baia intr-o tinuta de gala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here