Untitled-11Medicii precizeaza ca foarte expusi infectiilor sunt copiii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imu­nitar deficitar. In acest context, Ministerul Sanatatii recomanda ca persoanele cu afectiuni digestive, cutanate sau oculare sa nu intre in piscina cat timp sunt bolnave. De asemenea, persoanele care sesizeaza cel mai mic semn sau simptom de boala dupa ce au mers la piscina sau la strand trebuie sa solicite sfatul unui medic, pentru ca toate aceste infectii pot fi diagnosticate usor.

„Este recomandat ca scaldatul sa fie facut numai in spatiile special amenajate si care au autorizatie sanitara valabila si de asemenea sa fie respectate cu strictete regulile de igiena personala. Mai mult, trebuie evitata inghitirea apei de piscina”, a precizat sursa citata.

Cele mai frecvente afectiuni contactate din apa de piscina sau din strand sunt dermatozele, de tipul pitiriazis. Acesta este o micoza a pielii produsa de o ciuperca si care se manifesta prin aparitia unor pete mici de culoare cafeniu inchis, localizate in special la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscina, dar si prin utilizarea aceluiasi sezlong de catre mai multe persoane, au precizat specialistii.

Alte boli ce pot fi transmise la stranduri si piscine sunt raia si pediculoza, daca sunt folosite in comun prosoape contaminate, dar si furunculul produs de stafilococii din apa, se mai arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.

De asemenea, potrivit specialistilor, apa contaminata poate provoca afectiuni oculare si otice.

„Conjunctivita de piscina este produsa adesea de virusuri (adenovirusuri sau enterovirusuri). Aceasta, pe langa manifestarile oculare, precum roseata, edeme palpebrale, dureri in ambii ochi urmate de hemoragii subconjunctivale, poate fi insotita si de febra, faringita sau chiar suferinte neurologice (radiculomielita, paralizii de neuron motor periferic) care apar la scurt timp dupa infectia conjunctivala. De asemenea, otita de piscina, manifestata prin durere, senzatie de ureche infundata si mancarime in conductul auditiv extern, este provocata de o ciuperca microscopica prezenta in apa piscinelor”, au mai spus specialistii din Ministerul Sanatatii.

Apa infectata mai poate provoca boli digestive manifestate adesea prin diaree, care apare mai frecvent la copii dupa ingestia de apa contaminata in care exista diversi germeni (chisti de Giardia lamblia, enterovirusuri sau bacterii).

Medicii mai spus ca dezinfectantii din apa pot provoca reactii alergice la nivelul pielii (dermatite de contact), iritatii la nivelul ochilor sau alte afectiuni precum uscarea si contractarea conjunctivei, disparitia secretiei lacrimale si opacifierea corneii. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here