In conditiile unei revigorari economice slabe, Cresterea pretului petrolului este extrem de periculoasa
Atat Europa, cat si SUA isi revin dupa criza intr-un ritm destul de slab fata de asteptarile initiale. in ultima perioada, pretul petrolului a inregistrat cresteri importante : din cauza deprecierii Dolarului American, investitorii s-au reorientat catre marfuri, in special catre petrol. Pretul petrolului va ramane volatil in perioada urmatoare.
«Europa si SUA ies din criza intr-un ritm mult mai scazut decat se estima initial, economia Chinei a inregistrat o diminuare a ritmului de crestere in cel de-al doilea trimestru- chiar daca a depasit Japonia si a devenit cea de-a doua mare economie a lumii. La randul sau, Japonia marcheaza o crestere economica fragila si se confrunta cu un nivel ridicat al datoriilor. in concluzie, evolutiile macroeconomice nu justifica o crestere a pretului petrolului precum cea de saptamana trecuta, care trebuie explicata in principal prin reorientarea investitorilor catre investitiile in petrol, in detrimentul Dolarului American, aflat intr-un proces de depreciere. Mecanismul este firesc si apare cam de fiecare data cand moneda americana scade. Problema este ca, in conditiile unei revigorari economice globale care s-a dovedit in ultima vreme a fi destul de fragila, un pret mare al petrolului devine o piedica in plus in calea unei cresteri economice stabile si consistente : dincolo de interesele investitorilor de pe pietele financiare, preturile carburantilor se regasesc in <<viata reala>>, afectand pe toata lumea si toate industriile», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
in primul semestru al anului curent, petrolul a fost extrem de volatil: la inceputul anului, pretul era de 78,42 USD/ baril, atingand, in primele zile ale lunii mai, maximul pe anul in curs, respectiv de 89,51 USD/ baril, dar incheind primul semestru la un nivel mai mic decat cel de la inceputul anului, respectiv de 74,62 USD/ baril. Pe parcursul lunii iulie, pretul petrolului a crescut insa cu 5,4%, iar in prima saptamana din august, cu 2,37%, incheind ziua de vineri (6 august) la un nivel de 80,3 USD/ baril, dupa ce a trecut printr-un maxim de 82,82 USD/ baril. « Saptamana trecuta, petrolul a atins maximul ultimelor trei luni, depasind din nou pragul de
82 USD per baril, fapt care a provocat ingrijorare in toate industriile, de la liniile aeriene, la diversi producatori, transportatori etc. , care oricum se confrunta cu dificultati majore », arata analistii X-Trade Brokers.
Pentru perioada urmatoare, analistii X-Trade Brokers se asteapta la o volatilitate ridicata a pretului petrolului, fiind posibile chiar si <<miscari foarte bruste>> ale acestuia. Petrolul a deschis ziua de luni la un nivel apropiat de cel cu care a inchis saptamana trecuta (80,47 USD/ baril), insa, in primele ore ale zilei, numarul de tranzactii cu petrol a fost extrem de redus comparativ cu multe alte zile. « E ca si cum piata este in asteptare si nimeni nu poate estima incotro se va duce pretul petrolului in viitorul apropiat, desi teoretic, bazandu-ne pe analiza tehnica, ar trebui sa vedem o oarecare corectie a cresterii marcate saptamana trecuta. Petrolul are insa <<legile si jocurile>> sale proprii ; sa nu uitam ca in prima jumatate a anului 2009 pretul sau a crescut cu peste 50%, in conditiile in care intreaga lume se confrunta cu criza economica grava si inca nu se intrevederea orizontul iesirii din criza a vreuneia dintre economiile importante ale lumii… in consecinta, ne asteptam ca pretul petrolului sa ramana extrem de volatil in perioada urmatoare », a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, cu filiale in multe tari europene (Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania, Romania, Rusia etc), precum si in Asia (China si India), fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii, iar echipele locale ofera gratuit cea mai competenta consultanta de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 50 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane Euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs. 
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here