Untitled-10Propunerea Consiliului Concurentei, ca transferul ipotecii sa se faca direct intre banci in cazul unui contract de credit, ii va ajuta pe clienti sa se poata muta mai usor la o alta institutie financiara, dar va crea inclusiv conditiile unei renegocieri a dobanzii. Un client poate invoca actualele conditii de piata pentru a-si renegocia dobanda. De pilda, daca in acest moment banca repsectiva ofera credite cu dobanzi formate din EURIBOR plus 5%, iar dobanda clientului cu pricina este, sa spunem, de 10%, acesta poate cere modificarea contractului.

Totusi, „nu exista o obligatie legala pentru banca sa acorde toate creditele la aceleasi dobanzi. Ei fac o oferta, tu o accepti sau nu. Dar ca tehnica de negociere poti spune: ‘De ce altui client, intr-o situatie similara cu a mea, ii dati o dobanda mult mai mica. Vreau si eu aceeasi conditie. Daca nu imi dati asa, pot sa ma mut la alta banca, iata ce oferta am de la ei’. Ajuta la negociere, dar nu este o obligatie legala”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, la videochat-ul incont.ro.

Bancile incearca sa-si pastreze business-ul punand tot felul de obstacole administrative care sa blocheze plecarea clientilor. O astfel de reglementare, ca cea initiata de Consiliul Concurentei, ar forta bancile sa concureze pe pret, adica pe dobanda.

„Vrem sa urmarim ce se intampla cu dobanzile si mai ales daca reusim o apropiere a dobanzilor la creditele vechi fata de dobanzile la creditele noi”, arata Chiritoiu.

Peste 60 de zile, bancile trebuie sa treaca in contracte o formula fixa de calcul a dobanzii, in functie de ROBOR, EURIBOR sau LIBOR, la care se adauga o marja. Ei bine, aceasta marja ramane sa fie stabilita de fiecare banca in parte si exista temeri ca unele institutii financiare vor veni cu dobanzi foarte mari.

„Protectia Consumatorilor va urmari bancile, astfel incat acestea sa nu impuna clauze abuzive, dar avem incredere mai mult in mecanismul de piata. Daca noi cream conditii ca un client sa se poata muta relativ usor de la o banca la alta, atunci o banca ce abuzeaza, care pune tarife, dobanzi mult prea mari, o sa-si piarda clientii”, spune seful de la Concurenta. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here