imagesCABEKMLEMinistrul francez al Imigratiei, Eric Besson, si secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, au planificat o vizita la Bucuresti, in septembrie, pentru a face noi presiuni asupra autoritatilor romane in privinta imigrantilor romi, relateaza Le Figaro, in editia online de vineri. Guvernul francez reproseaza autoritatilor romane ca se eschiveaza de la responsabilitatile pe care le au in Uniunea Europeana (UE), astfel ca obiectivul vizitei celor doi, la inceputul lui septembrie, este sa mobilizeze Bucurestiul cu privire la „soarta acestei minoritati”.

„Romania nu are niciun scrupul in a se alatura concertului de proteste fata de masurile dure luate de Guvernul francez in lupta impotriva activitatilor de trafic, in legatura cu cetatenii romani de orgine roma”, comenteaza publicatia. in pofida faptului ca aceste masuri au primit unda verde din partea Comisiei Europene, ministrul roman al Justitiei, Catalin Predoiu, a criticat dur „buldozerele care distrug tabere”, plangandu-se de faptul ca Romania este „blamata public”, in loc sa se aloce fonduri „pentru reintegrarea sociala in tarile gazda”, adauga aceasta.

In replica, Franta a denuntat ritmul lent al romanilor si a subliniat ca „obligatia integrarii” vizeaza cu prioritate tarile de origine ale romilor.

De la data aderarii la Uniune, la 1 ianuarie 2007, cele doua milioane de romi din Romania au devenit cetateni europeni, beneficiind de dreptul la libera circulatie. „Retelele criminale au stiut, foarte rapid, sa exploateze” acest principiu, potrivit Le Figaro. „in Franta, fenomenele infractionale legate de aceasta comunitate (cersetoria organizata, furtul din buzunare, prostitutia) se afla intr-o crestere continua”, iar, in plus, tot mai multi copii si adolescenti sunt implicati in asemenea fapte, continua cotidianul francez.

„Autoritatile romane continua sa se eschiveze de la responsabilitatie care le revin, argumentand ca «problematica roma» este, de-acum de comptenta europeana, iar ele nu au ce sa-si reproseze, deoarece politica lor in domeniu este aliniata la normele europene”, afirma publicatia, subliniind ca dispozitivul legislativ adoptat de Romania pentru a putea adera la Uniune este „aplicat partial sau deloc”. in Romania, ca si in alte tari din Europa de Est, romii traiesc in conditii „mizerabile si discriminatorii”, in opinia cotidianului.

Lellouche a vizitat Romania, in februarie, incercand sa convinga Bucurestiul sa se implice in solutionarea problemei. insa, Romania nu si-a respectat „angajamentele” luate, motiv pentru care Franta „a fost nevoita sa ameninte, prin intermediul Consiliului European, cu actionarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, creat de Uniune pentru a obliga Bucurestiul sa realizeze reformele cerute, cu riscul unor sanctiuni, ca amanarea aderarii la spatiul Schengen (prevazuta in 2011)”, afima Le Figaro.

Alaturi de problema romilor, „incapacitatea de a lupta eficient impotriva coruptiei, care cangreneaza toate nivelurile aparatului de stat” constituie o alta „cauza” pentru ignorarea solicitarilor romane de ridicare a clauzei de salvgardare, mai subliniaza publicatia. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here