Untitled-2Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca una din deciziile extrem de importante care trebuie luate imediat este „sa cheltuim atat cat producem”, subliind ca Romania are un nivel de indatorare mai scazut fata de alte tari si ca „nu trebuie sa ne batem joc” crescandu-l doar pentru consum.”Eu stiu ca este extrem de greu pentru un om politic sa-si asume un asemenea mesaj. Eu stiu ca, de regula, aducatorului vestii proaste i se taie capul. Prefer sa am capul taiat decat sa nu-mi atentionez propriul popor ca avem de luat decizii extrem de importante. A continua sa imprumutam pentru cheltuielile noastre interne si nu pentru dezvoltare ar fi o eroare care ne condamna sa ramanem tot mai in urma fata de statele dezvoltate ale Uniunii Europene”, a spus Basescu, la seminarul cu tema „Europa Centrala – Centrul Europei?”, organizat in cadrul taberei studentesti „Tusványos 21”, de la Baile Tusnad.

Potrivit sefului statului, „a ne amagi ca putem continua sa imprumutam bani pentru a ne plati pensiile si salariile este una dintre marile erori”.

seful statului a adaugat ca probabil una din deciziile extrem de importante care ar trebui luate, imediat, ar fi „sa cheltuim atat cat producem si sa ne dezvoltam cu banii de la UE”.

„Sistemul capitalist dinainte de izbuncnirea crizei nu mai exista. Trebuie sa construim un alt tip de capitalism, capitalismul adevarat si nu capitalismul speculativ, solid, bazat pe competitie solida, bazat pe capacitatea noastra de a face, de a ne crea binele zilei de astazi, al zilei de maine si al generatiilor viitoare”, a completat el.

Presedintele a continuat spunand ca, dincolo de toate valorile, capacitatea de a produce ceea ce se consuma devine vitala.

„Avem o sansa uriasa fata de multe alte tari, sansa noastra uriasa ca avem nivel de indatorare mult mai scazut fata de alte tari. Romania are nivel de indatorare de 32-33 la suta din PIB, nu trebuie sa ne batem joc sa-l crestem in continuare doar pentru a consuma”, a explicat Traian Basescu.

El a facut referire la plata pensiilor si a salariilor.

„Noi nu vom putea deveni importanti atat timp cat va trebui sa mergem sa imprumutam bani ca sa ne platim pensii si salarii”, a spus seful statului.

El a mentionat ca romanii au fost avertizati.

„Viktor (Orban – n.r.) spunea bine, oamenii nu accepta pasul inapoi si vedem manifestarile din diverse tarile unde s-au anuntat masuri de austeritate. Acei oameni au fost pacaliti ani de zile de oamenii politici, care le-au cumparat voturile marindu-le pensiile, salariile (…) Romanii nu pot spune ca n-au fost avertizati de la cel mai inalt nivel de competenta, de la nivelul Bancii Nationale, atunci cand toate bancile le ofereau credite pe buletin. Romanii nu pot spune ca n-au fost avertizati atunci cand Guvernul a dublat pensiile in cateva luni: «Atentie, fondul de pensii nu poate suporta astfel de cheltuieli». Deci, este timpul sa devenim puternici, si nu asistati, daca vrem ca Europa Centrala sa devina un jucator important in interiorul Uniunii Europene. E ceea ce eu propun romanilor, este ceea ce Viktor (Orban – n.r.) propune maghiarilor, atunci haideti sa o facem impreuna”, a subliniat el.

Presedintele Basescu a mai spus ca aceasta zona a Europei este analizata global si ca, atunci cand se fac previziuni economice, se fac pentru regiune. „si pe buna dreptate, suntem atat de interdependenti unii de altii incat colapsul oricareia dintre tari din punct de vedere economic ar afecta si pe celelalte”, a opinat el. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here