imagesCAD9QKPOSecretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a anuntat ca de sambata, de la ora 13.00, populatia se poate vaccina impotriva gripei A/H1N1 si la Spitalul de Oftalmologie Lahovari, precum si la Spitalul Colentina. La Spitalul de Oftalmologie au fost trimise aproximativ 500 de doze de vaccin, iar daca vor exista mai multe solicitari, pot fi trimise doze suplimentare.

De asemenea, vaccinarea impotriva virusului A/H1N1 va fi realizata de luni in alte doua unitati, respectiv Institutul „Cantacuzino” si Institutul de Sanatate Publica, dupa ce in ultimele zile mii de bucuresteni au cerut sa fie imunizati.

„Fac apel la medicii de familie sa achizitioneze vaccin si sa sustina campania de imunizare, care este gratuita. Am primit un apel de la directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitala, profesorul doctor Monica Pop, care s-a oferit sa organizeze un punct de vaccinare in respectiva unitate sanitara, pentru ca este situata in centrul orasului”, a declarat agentiei MEDIAFAX secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel a mai spus ca de luni vor fi deschise in toata tara centre de vaccinare in spitale si policlinici, precizand ca este vaccin pentru toata lumea, iar, in caz de nevoie, Institutul Cantacuzino poate produce noi doze.

Numai la Institutul „Matei Bals” au fost vaccinati vineri si sambata pana la pranz peste 2.000 de oameni, iar la coada sunt alti 1.500 care astepta sa fie imunizati.

Sambata dimineata, la Institutul „Matei Bals” fusesera aduse inca 5.000 de doze de vaccin contra A/H1N1 de la Institutul „Cantacuzino”, dupa ce vineri au fost numeroase solicitari de imunizare fata de gripa noua.

Aproximativ 210.000 de persoane s-au vaccinat pana in 3 ianuarie 2010, iar dupa aceasta data numarul solicitarilor a crescut de zece ori, in conditiile in care rata de transmitere a virusului a crescut de la 3-4 la suta la 8-10 la suta, a anuntat, joi, Ministerul Sanatatii.

Campania de vaccinare contra virusului A/H1N1, care este gratuita, a fost extinsa de Ministerul Sanatatii, la mijlocul lunii decembrie 2009, la toate categoriile de populatie cu varsta de peste 16 ani.

In 15 decembrie 2009, autoritatile anuntau ca Romania este pregatita sa produca, pana in februarie 2010, cinci milioane de doze de vaccin.

Campania de vaccinare a inceput in 26 noiembrie 2009, cu livrarea a 1.340.000 de doze de vaccin.

Unde ne putem vaccina?

la cabinetele medicilor de familie

la Institutul „Matei Bals” din Capitala (strada Dr. Calistrat Grozovici nr. 1)

la Spitalul de Oftalmologie Lahovari

la Spitalul Colentin

la cabinetele specializate din cadrul policlinicilor

in cabinete speciale din interiorul fiecarui spital municipal, judetean sau universitar

institutul „Matei Bals” din Capitala a deschis un cabinet special pentru imunizarea jurnalistilor

Institutul „Cantacuzino” si Institutul de Sanatate Publica (de luni, 11 ianuarie)

Care sunt simptomele gripei porcine?

febra,

oboseala,

inapetenta,

tuse,

durere in gat.

Ce masuri de igiena sunt recomandate pentru prevenirea imbolnavirii cu gripa porcina?
acoperiti gura si nasul cu o batista atunci cand tusiti sau stranutati si aruncati batista la gunoi dupa utilizare;
spalati frecvent mainile cu apa si sapun, in special dupa ce stranutati sau tusiti; solutiile pe baza de alcool pentru spalarea mainilor pot fi utile;
evitati atingerea ochilor, nasului si gurii deoarece virusul se poate raspandi pe aceasta cale;
Incercati sa evitati contactul strans cu persoane bolnave;
daca va imbolnaviti de gripa, stati acasa si nu mergeti la serviciu sau scoala, limitand astfel contactul cu alte persoane bolnav.

Recomandari pentru prevenirea imbolnavirilor prin gripa porcina

Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atat pe cale aeriana (vorbit, stranut, tuse) cat si prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secretiile sale nazofaringiene, pentru a se evita imbolnavirea sunt recomandate urmatoarelor masuri:

Nasul si gura vor fi acoperite cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului. Batistele personale nu se imprumuta;
Mana nu va fi dusa la ochi sau la gura decat dupa ce a fost spalata cu apa si sapun;
Se vor evita pe cat posibil aglomeratiile;
Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii (febra, tuse, stranut, ochii congestionati etc.); 
Persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei se vor izola de restul familiei si se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here