Romania ocupa locul 13 in topul mondial al celor mai mari producatori de vin si locul sase in topul european, conform datelor preliminare publicate recent de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV).

Numarul de crame active care produc si vand vin imbuteliat a ajuns la peste 140, iar dintre acestea, aproximativ un sfert pot sustine turismul viticol, arata datele crameromania.ro si revino.ro, doua platforme care promoveaza turismul viticol si organizeaza tururi de crame si degustari, anunta Mediafax.

Restaurarea conacelor din apropierea podgoriilor si peisajele deosebite au inceput sa atraga tot mai multi turisti si sa ii ajute pe proprietarii de crame in procesul de promovare a zonelor in care acestia cultiva vita-de-vie, este de parere Alina Iancu, dezvoltatoarea site-ului revino.ro.

„Potentialul de dezvoltare a acestui tip de agrement in Romania este unul foarte mare, motiv pentru care tot mai multi proprietari de crame isi investesc resursele in amenajarea de spatii de cazare, restaurante, sali de degustare, tururi ghidate in vie, dar si in personal bine calificat. in acelasi timp, cramele mici reusesc sa isi vanda aproximativ 30% din productie vizitatorilor care le calca pragul.”, spune ea.

Un exemplu in acest sens il reprezinta producatorul LacertA care, in 2013, reusea sa isi vanda prin aceasta metoda circa 25% din productie.

Walter Friedl spunea la acea vreme ca a promovat crama in afara Romaniei, la organizatiile de turism, dar sectorul corporate a fost punctul sau forte, respectiv companiile care au investit in Romania.

„Turismul viticol reprezinta un factor extrem de important pentru noi. Mii de turisti viziteaza crama LacertA in fiecare an. Vizitatorii vin din intreaga lume. Exista mai multe proiecte hoteliere din imediata vecinatate si ne asteptam ca in perioada urmatoare sa apara cat mai multe oferte tentante din partea acestor unitati de cazare”, spunea el.

In Romania erau inregistrate in anul 2014 (ultimele date disponibile pe mfinante.ro) circa 200 de companii cu cod CAEN „Fabricarea vinurilor din struguri“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here