Grecia ar putea sa-si plateasca datoriile catre creditorii internationali prin construirea unor centre de deportare a imigrantilor, oferind o solutie alternativa blocului european in gestionarea crizei migratiei, a pledat, duminica, presedintele ceh Milos Zeman, citat de agentia de presa Reuters.

intr-un interviu acordat postului TV ceh Prima, Zeman a declarat ca unul dintre consilierii sai a venit cu aceasta idee, „o idee originala prin care ar fi impuscati doi iepuri dintr-o lovitura”.

„Centrele de detentie ar putea fi construite pe insulele grecesti de unde imigrantii care ajung in Europa ar urma sa fie deportati si astfel Grecia, prin mentinerea acestor centre de detentie, ar putea sa-si plateasca datoriile fata de creditorii internationali”, a explicat presedintele ceh, care se opune vehement primirii de imigranti in tara.

Zeman a declarat, in mai multe randuri, ca integrarea comunitatilor musulmane in statele europene este „practic imposibila” si a clasificat fluxul de imigranti din Europa drept o „invazie organizata”.

Liderii statelor UE se intalnesc luni la Bruxelles pentru a analiza acordul stabilit cu Turcia la finalul anului trecut in privinta reducerii numarului de imigranti din Europa. Turcia a acceptat in schimbul unei sume de trei milioane de euro sa retina imigrantii din tara, unde se afla deja peste doua milioane de refugiati, majoritatea provenind din Siria, care se confrunta cu un conflict de cinci ani, soldat cu peste 470.000 de morti.

Cei mai multi imigranti care ajung in Grecia, principala poarta de intrare in UE, provin din Turcia, dupa ce traverseaza Marea Mediterana. Dar numarul de imigranti a inregistrat scaderi prea mici in ultimele luni, partial si din cauza temperaturilor scazute, ceea ce a impus reevaluarea intelegerii incheiate cu Turcia.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a solicitat solidaritarea statelor europene in gestionarea crizei imigrantilor si a criticat politicile Austriei si ale tarilor balcanice care au impus restrictii la frontiere in incercarea de a reduce numarul de imigranti, acuzandu-le ca „au distrus Europa”, prin blocarea a circa 30.000 de imigranti la granita greco-macedoneana.

Potrivit unui document care urmeaza sa fie prezentat luni, la summitul UE-Turcia, cele 28 de state membre UE au convenit, duminica seara, in privinta inchiderii rutei balcanice in cazul imigrantilor clandestini, promitand sa ofere sprijin „maxim” Greciei in gestionarea crizei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here