Premierul Dacian Ciolos a declarat joi ca pentru a avea performanta in actul administrativ si in serviciul public in general e nevoie de integritate, dar si de competenta si proceduri mai clare, transmite Agerpres.

„Problema integritatii e una de atitudine in primul rand. Avem nevoie si de educatie societala, care poate sa se faca sau prin vointa celui din cauza, sau – se intampla in ultima perioada – prin presiunea societatii care cere oameni integri si care lasa spatiu de manifestare celor care pana acum nu si-au gasit locul in structurile administrative sau decizionale, in unele cazuri probabil tocmai ca erau prea integri si nu raspundeau la anumite comenzi. Aici e in primul rand un pas pe care trebuie sa-l facem in schimbarea mentalitatii. Avem oameni integri care sunt si profesionisti, dar trebuie sa le facem spatiu ca sa se poata manifesta si sa le acordam incredere nu doar formal pentru a da bine in anumite rapoarte, ci chiar sa avem incredere ca un sistem poate sa functioneze bine pentru toti atunci cand in fruntea lui sau la comenzi se afla oameni integri si profesionisti”, a spus Ciolos in cadrul dezbaterii „2016. Anul decisiv pentru reforma integritatii publice”, organizata de Societatea Academica din Romania.

Prim-ministrul a opinat ca, pentru a face performanta, integritatea nu este suficienta, precizand ca este nevoie si de profesionalism. El a subliniat, de asemenea, necesitatea claritatii si obiectivitatii in actul administrativ, astfel incat oamenii integri sa-si poata asuma responsabilitati in Romania.

„Atat timp cat procedurile nu sunt clare, cat legile sunt interpretabile, un om considerat integru poate sa le interpreteze intr-un anumit fel si altul de langa el o sa le interpreteze in alt fel si poate chiar cel integru sa fie pedepsit ca le-a interpretat in felul in care a facut-o. si la acest lucru ne gandim, cum sa facem pentru ca in administratia din Romania, fara sa birocratizam in intern prea mult procesul decizional administrativ, sa avem proceduri cat mai clare pentru ca oamenii care, potrivit unor functii de conducere pe care le au, trebuie sa-si asume anumite decizii sa poata sa o faca intr-un mod foarte clar si constient”, a explicat Ciolos.

in opinia sa, integritatea trebuie sa mearga in paralel cu competenta si claritatea in administratie daca se doreste performanta si incredere din partea cetatenilor in stat si in structurile administrative.

Pe de alta parte, premierul a aratat ca, dincolo de ceea ce fac institutiile statului pentru combaterea coruptiei, dupa ce actul de coruptie a avut loc, eforturile trebuie concentrate pe prevenirea acestui fenomen, inclusiv in administratie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here