Riscurile cibernetice, riscul politic si terorismul sunt problemele cheie ale anului 2016. Tarifele aferente asigurarilor auto au crescut in multe dintre tarile din regiune; dintre acestea, potrivit raportului Marsh, in Romania, tarifele pe segmentul amintit au crescut cu pana la 20-30%.

Marsh, liderul global in brokeraj de asigurari si gestionare a riscurilor, a lansat astazi raportul anual dedicat pietelor de asigurari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) – Europe, Middle East and Africa (EMEA) Insurance Market Report 2016. Publicatia prognozeaza un context favorabil, in acest an, pentru asiguratii din regiune.

Potrivit raportului Marsh, capacitatile de asigurare raman avantajoase pentru companiile cu portofolii atractive si un istoric bun al daunelor, in multe dintre pietele regiunii, pe fondul competitiei intense dintre asiguratori.

Pe parcursul anului trecut, s-au consemnat cresteri de tarife pe segmentul asigurarilor auto in multe dintre tarile EMEA. in 2015 tarifele au crescut cu o medie de pana la 10% in zece tari, cu 10% – 20% in Irlanda, Polonia si Turcia si cu pana la 20-30% in Romania. Principalele cauze pentru consemnarea acestor majorari o reprezinta atat modificarile cadrului legislativ pentru multe tari din regiune dar, mai ales, pierderile aduse de asigurarile de Raspundere Civila Auto – RCA, care au urcat costurile de subscriere pe aceasta linie de business.

“Ajustarea preturilor determina, inevitabil, clientii sa urmareasca atat calitatea si siguranta dar, mai ales, bonitatea si stabilitatea unui asigurator pe care ar fi fost tentati sa il aleaga preferand un pret mai mic. Actualul context accentueaza nevoia clientului de consultanta. Cel mai important, pentru acest an, este ca ajustarea tarifelor sa aduca o reala imbunatatire a serviciilor oferite pe segmentul auto, la nivelul pietei locale”, afirma Cristian Fugaciu, Director General, Marsh Romania.

Tarifele pentru asigurarile de raspundere D&O (Directors & Officers) s-au diminuat sau au ramas stabile in majoritatea tarilor din regiune. Reduceri medii de pana la 10% au fost raportate pentru 12 tari, in timp ce Elvetia a consemnat o diminuare a acestora cu pana la 20%. Doar Norvegia si Slovenia au consemnat cresteri pentru D&O in regiunea EMEA in 2015.

Securitatea cibernetica, terorismul si violenta politica sunt principalele riscuri care vor domina piata pe parcursul anului 2016. Marsh consemneaza o crestere spectaculoasa in intreaga regiune a intrebarilor despre rolul asigurarii in gestionarea riscurilor cibernetice. Pe fondul atacurilor teroriste de anul trecut, violenta politica si terorismul sunt prezente pe matricele de risc ale majoritatii companiilor iar interesul pentru optiunile de acoperire prin asigurare a acestor riscuri a crescut.

„Companiile, in principal cele cu un istoric bun al daunelor si un portofoliu de risc atractiv se pot astepta la un context pozitiv din perspectiva tarifelor pe parcursul anului 2016, in conditiile in care capacitatea de asigurare si competitia in piata asigurarilor raman ridicate iar pierderile determinate de catastrofe naturale raman scazute. Companiile care aleg sa tina cont de date si analize in strategiile de management si transfer al riscurilor in acest an vor atinge si cele mai bune rezultate in momentul reinnoirii asigurarilor”, afirma Jeremy Cooke, Head of Placement, International Division Marsh.

Alte concluzii ale raportului:

Companiile din intreaga regiune EMEA sunt din ce in ce mai constiente cu privire la atacurile cibernetice, si exista o cerere in crestere pe acest domeniu. Punerea in aplicare a Directivei Privind Protectia Datelor la nivelul UE incepand cu anul 2018, va alimenta cererea pentru produse de asigurare a riscului cibernetic.

Numarul de asiguratori care ofera asigurari de credit si asigurarea riscului politic a crescut substantial in ultimii doi ani si, cu toate ca frecventa pierderilor pe aceste segmente a crescut, Marsh se asteapta la o diminuare a tarifelor, in 2016, chiar daca intr-un ritm mai lent.

Datorita incetinirii cererii de consum, a datoriilor mari precum si tendintelor negative ale ratei dobanzii, este de asteptat ca situatiile de insolventa sa creasca la nivel global intre 3 si 4% in acest an. Tarifele pentru asigurarile de credit se stabilizeaza la nivelul regiunii iar competitia dintre asiguratori ramane puternica dar selectiva. in situatia in care frecventa si impactul pierderilor vor continua sa creasca atunci si tarifele vor fi majorate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here