Fundatia Alexandrion a organizat joi, 9 decembrie 2015, prima editie a Premiilor Matei Brancoveanu, decernate in onoarea tinerilor valorosi din cultura romana, care se afla la apogeul carierei lor si care, mai mult, in 2015 au avut rezultate remarcabile cu proiectele pe care le-au realizat.

„Acum doi ani, atunci cand am inceput organizarea primei editii a Galei Premiilor Constantin Brancoveanu, ne-am dat seama ca trebuie si putem sa facem mai mult, astfel incat sa putem acoperi cultura romaneasca in intregul ei. Ne-am dat seama ca este foarte greu sa faci distinctii obiective intre creatorii si istoricii consacrati si cei mai tineri. Ne-am dorit sa le aratam ca ii sustinem, ca ii incurajam si ca vrem sa le fim parteneri in acest drum lung si uneori anevoios al excelentei si al recunoasterii. Acesta a fost motivul pentru care am decis ca, incepand cu acest an, sa organizam o decernare de premii dedicata special lor, tinerilor artisti si oameni de cultura care au dovedit deja ca au un talent si o forta de munca extraordinare”, a declarat Nawaf Salameh, Presedintele Fundatiei Alexandrion.

Au fost premiati tineri din opt domenii diferite – literatura, arte vizuale, teatru, film, dans, muzica clasica, muzica pop/jazz si stiinte socio-umane. Nominalizarile si selectia castigatorilor au apartinut unui juriu independent, condus de Prof. Bogdan Ion Lefter, poet, eseist, critic si istoric literar roman. Din juriu au mai facut parte criticul de teatru Monica Andronescu, criticul de arta Irina Cios, compozitorul Dan Dediu si istoricul Bogdan Murgescu.

“Am premiat cariere construite si personalitati puternice, oameni in varsta de 40-45 de ani, am premiat o generatie intermediara si o performanta la mijloc de cariera. Un alt criteriu al juriului a fost cel al recompensarii si recunoasterii rezultatelor din 2015”, a declarat Prof. Bogdan Ion Lefter.
La sectiunea Literatura, castigatorul desemnat a fost Vasile Ernu, cu volumul Sectantii (vol. 1 din Mica trilogie a marginalilor). in aceeasi categorie au mai fost nominalizati Teodor Duna, pentru “Obiecte umane” (poezie – Editura Cartea Romaneasca, 2015), si Florin Lazarescu – pentru „intamplari si personaje” (proza scurta, Editura Polirom, 2015).

Mihaela Kavdanska este castigatoarea sectiunii Arte Vizuale, pentru proiectele multimedia prezentate in expozitii si spectacole la Bucuresti, Cleveland, Nova Gorica/Gorizia, Linz, Stuttgart, Trastevere, Viena (toate in 2015). La sectiunea Arte Vizuale au mai fost nominalizati Ciprian Muresan, pentru expozitiile personale de la Ludwig Museum din Budapesta si Wilkinson Gallery din Londra, precum si pentru participarile la expozitii de grup la Bucuresti, Berlin, Los Angeles, Paris, Tirana, Winterthur (toate in 2015) si Ecaterina Vrana, pentru expozitiile personale de la Galeria aiurart (vernisaj: 22 aprilie 2015), Galeria Carturesti Carusel (vernisaj: 23 aprilie 2015) si Muzeul de Arta din Constanta (vernisaj: 30 iulie 2015).

George Costin, Sorin Miron, Nicoleta Hancu, Adrian Nicolae, Andrei Hutuleac, Alexandru Pavel (trupa de actori tineri constituita de regizorul Victor Ioan Frunza) sunt castigatorii sectiunii Teatru, pentru rolurile din “Steaua fara nume”, la Centrul Cultural European pentru UNESCO Nicolae Balcescu (premiera in 2015, dupa un rodaj la sfarsitul lui 2014), “A douasprezecea noapte” (premiera: 19 noiembrie 2015) si „Romeo si Julieta” la Teatrul Metropolis (premiera: 23 noiembrie 2015).

in aceeasi sectiune au mai fost nominalizati Mariana Camarasan (regizoare), pentru spectacolul “N(aum)”, pe texte de Gellu Naum, proiect Unteatru/ Teatrul Metropolis din Bucuresti/ Fundatia Gellu Naum (premiera: noiembrie 2014, relansat pe 1 mai 2015) si Andrei si Andreea Grosu (regizori si creatori ai Unteatru), pentru spectacolele regizate in 2015: “The Sunset Limited” (premiera: 14 noiembrie 2015) si „Livada de visini” (premiera: 24 si 25 noiembrie 2015), ambele la Unteatru.

Regizorul Tudor Giurgiu este laureatul sectiunii Film a premiilor Matei Brancoveanu, pentru lung-metrajul de fictiune “De ce eu?” (Libra Film, premiera in Romania: 27 februarie 2015). ”Este primul premiu pe care il iau in Romania cu De ce eu? Este o poveste personala si complicata, mi-a luat mult timp sa-l fac. E cel mai important proiect la care am lucrat. As vrea sa ramana cunoscut ca o radiografie a societatii romanesti a anilor 2000”, a spus Tudor Giurgiu intr-un mesaj inregistrat.

Au fost nominalizati la aceasta sectiune Oana Giurgiu, pentru lung-metrajul de documentar „Aliyah Dada” (Libra Film, premiera in Romania: 27 martie 2015) si Radu Jude (regizor) – pentru lung-metrajul de fictiune „Aferim!” (HiFilm Productions, premiera in Romania: 27 februarie 2015).

Cosmin Manolescu, coregraf si dansator, este castigatorul sectiunii Dans, pentru „the kite/zmeul sau ce este dansul contemporan” (spectacol independent; premiera: 12 si 13 noiembrie 2015) si „Fragil”.

Au fost nominalizati la aceasta categorie si Andrea Gavriliu (coregrafa, actrita si dansatoare), pentru „3 ore dupa miezul noptii” la Teatrul Tony Bulandra din Targoviste (regia: Mihai Maniutiu; premiera: 13 noiembrie 2015) si “Vertij” la Teatrul Aureliu Manea din Turda (coregrafie in colaborare cu Vava stefanescu; regia: Mihai Maniutiu; premiera: 25 aprilie 2015) si Vava stefanescu (coregrafa si dansatoare), pentru „UbuZdup” la Teatrul National „Lucian Blaga” din Cluj (regia: Tompa Gabor; premiera: 9 iunie 2015) si „Vertij” la Teatrul Aureliu Manea din Turda (coregrafie in colaborare cu Andrea Gavriliu; regia: Mihai Maniutiu; premiera: 25 aprilie 2015).

Dirijorul Tiberiu Soare este castigatorul premiului Matei Brancoveanu pentru Muzica Clasica, pentru CD-ul realizat la pupitrul Orchestrei Nationale Radio cu simfonia „Manfred”, de Piotr Ilici Ceaikovski (Editura Casa Radio, 2015).

Au mai fost nominalizati la aceeasi sectiune si Mihai Maniceanu (compozitor), pentru “Reductio ad absurdum – Concertino pentru pian si orchestra de camera” (prima auditie absoluta in cadrul Festivalului Enescu, in interpretarea ansamblului Profil, 5 septembrie 2015) si Diana Mos (violonista), pentru sustinerea muzicii contemporane romanesti in recitaluri solistice la Berlin si Oldenburg (mai-iunie 2015).

Compozitorul si pianistul Andrei Tudor este castigatorul sectiunii Pop/Jazz, pentru proiectul „Fusion Concerto pentru pian si orchestra” (prezentare publica: iunie 2015), precum si pentru CD-ul „Guardian Angel” al Angelei Gheorghiu (lansare: decembrie 2014) si piesa „A million stars” cu care a concurat Luminita Anghel la Eurovision 2015 (lansare: februarie 2015).

La aceasta sectiune au fost nominalizati si Catalin Cretu (compozitor), pentru volumul “De la sunetul sinus la anatomia umbrei. Perspective tehnologice in muzica noua” (Editura Vellant, 2015) si pentru proiectele de muzica electronica derulate in anul 2015 si Jazzapella, grup vocal relansat in formula Zoltán András, Ana Bancescu, Elena Morosanu, Ana-Cristina Leonte, Bogdan Tudor, Mihail Grigore, pentru concertele si inregistrarile din anul 2015.

Marius Diaconescu, conf. dr. La Universitatea din Bucuresti, a fost laureatul sectiunii Știinte Socio-Umane, pentru proiectul „Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Nationale ale Romaniei”, coordonat la Universitatea din Bucuresti, in parteneriat cu Arhivele Nationale ale Romaniei, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Arhivele Nationale ale Norvegiei (proiect 2015-2016).

Celelalte nominalizari la aceasta sectiune au fost Alexander Baumgarten (conf. dr. la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca), pentru proiectul colectiei „Biblioteca medievala” initiat si coordonat la Editura Polirom (27 de volume cu incepere din 2003; aparitii 2015: Christine de Pizan, Cartea cetatii doamnelor si Raimundus Lullus, Ars brevis) si Victoria Stoiciu (Fundatia Friedrich Ebert, Bucuresti, pentru proiectul “Monitorul social de investigare a realitatilor sociale romanesti” (proiect lansat in iunie 2015).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here