Ministrii de Finante ai zonei euro nu vor aproba luni furnizarea unei transe de ajutor de 2 miliarde de euro Greciei, din cauza dezacordurilor legate in special de noile reguli referitoare la confiscarea locuintelor in cazul ratelor restante la imprumuturi, au declarat doi oficiali europeni, citati de Mediafax.

Oficiali din Ministerele de Finante ale statelor din zona euro au fost informati duminica dupa-amiaza, printr-o teleconferinta, despre progresele Greciei in adoptarea a circa 50 de masuri de reforma considerate de referinta, relateaza Wall Street Journal.

in timp ce au avut loc progrese in anumite domenii, precum preturile minime pentru medicamente generice, masuri fiscale echivalente pentru TVA de 23% pe invatamantul privat, guvernanta bancilor si tratamentul creditelor cu intarziere la plata, autoritatile de la Atena si creditorii au nevoie de mai mult timp pentru un acord referitor la toate cele 50 de reforme, au spus sursele.

Cele mai mari dezacorduri sunt in cazul regulilor finale referitoare la confiscarea locuintelor, din cauza restantelor ratelor imprumuturilor, si protejarea locuintei primare.

Grecia are nevoie de bani pentru plata salariilor si facturilor si pentru achitarea unor arierate interne.

„Nu va fi un acord pentru transa de 2 miliarde de euro”, a spus una dintre surse.

in schimb, oficialii au spus ca Grecia si institutiile creditoare, care reprezinta celelalte 18 state din zona euro si FMI, trebuie sa ajunga la un acord pana miercuri.

Reprezentanti ai Ministerelor de Finante se vor intalni vineri pentru a evalua rezultatul discutiilor, au precizat cei doi oficiali europeni.

Autoritatile de la Atena si reprezentantii zonei euro au incheiat in august un acord pentru un nou program de sustinere, in valoare de 86 de miliarde de euro, conditionat de masuri de reforma si reducerea cheltuielilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here