Toyota Motor a recastigat de la Volkswagen pozitia de cel mai mare producator auto in functie de vanzari, in conditiile in care grupul auto german se pregateste pentru scaderea cererii pentru vehiculele sale din cauza extinderii scandalului emisiilor, relateaza Bloomberg.

Grupul auto japonez a anuntat luni ca in primele noua luni a vandut 7,49 de milioane de vehicule, peste livrarile de 7,43 milioane de vehicule raportate de Volkswagen in aceasta luna, anunta Mediafax.

Vanzarile ambilor producatori auto au scazut insa cu 1,5%.

Rezultatele includ o perioada mai mica de doua saptamani de vanzari dupa ce VW a dezvaluit ca a instalat un soft ilegal pe mai multe modele diesel pentru reducerea nivelului emisiilor in timpul testelor de poluare.

Volkswagen a fost lider mondial in functie de vanzari in primul semestru, inaintea Toyota, dar in prezent pregateste rechemarea in service a 11 milioane de vehicule pentru inlaturarea softului ilegal si a oprit comercializarea modelelor diesel pe mai multe piete.

Grupul german se confrunta si cu scaderea cererii in China, cea mai mare piata a sa. in primele noua luni, vanzarile marcii VW in China au scazut cu 7,4%.

„Toyota va fi numarul 1 in acest an. Din cauza scandalului emisiilor, VW ar putea avea probleme cu vanzarile pana la sfarsitul anului, in Europa si SUA, si nu vad ca piata chineza sa isi revina in curand”, a declarat Koji Endo, analist in domeniul auto la Advanced Research Japan.

Scandalul emisiilor a dus la demisia directorului general al VW, Martin Winterkorn, al carui obiectiv era ca grupul german sa depaseasca Toyota si General Motors (GM) si sa devina lider mondial in functie de vanzari.

Livrarile GM au scazut in primele noua luni ale anului cu 1,9%, la 7,2 milioane de vehicule.

in timp ce VW are probleme, Toyota se pregateste sa puna in vanzare modelul Prius modernizat, livrarile urmand sa inceapa inainte de sfarsitul anului.

Surse apropiate situatiei au declarat in august ca Toyota va angaja 1.400 de oameni la fabricile din Japonia, pentru productia noului Prius si un SUV Land Cruiser modernizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here