Autoritatile de reglementare din Uniunea Europeana vor investiga Alphabet, compania mama a Google, pe mai multe fronturi, de la contractele cu furnizorii de publicitate pana la sistemul de operare Android, a declarat comisarul antitrust Margrethe Vestager, relateaza Wall Street Journal.

Declaratia lui Vestager este cel mai clar semn de pana acum ca autoritatile de la Bruxelles urmeaza sa aduca Alphabet noi acuzatii de incalcare a legislatiei in domeniul concurentei, informeaza Mediafax.

Echipa lui Vestager investigheaza printre altele daca Google, folosindu-se de dominatia Android, a blocat in mod ilegal dezvoltarea unor sisteme de operare concurente, aplicatii si servicii.

in luna aprilie, Vestager a devenit primul comisar pentru Concurenta la nivel global care a adus acuzatii oficiale antitrust impotriva grupului american.

Vestager a mai afirmat pentru Wall Street Journal ca este posibil un compromis cu grupul rus Gazprom, pe care UE il acuza ca a impiedicat concurenta pe pietele de gaze naturale din estul Europei.

Comisarul si-a exprimat pe de alta partea scepticismul ca este nevoie de fuziuni intre operatorii de telecomunicatii din Europa.

La un an dupa ce a preluat conducerea celei mai puternice autoritati de reglementare din Europa, Vestager a initiat actiuni decisive in mai multe cazuri majore care au trenat in timoul mandatului predecesorului sau, spaniolul Joaquín Almunia.

Vestager a ordonat saptamana trecuta Olandei sa recupereze de la Starbuck taxe neplatite in valoare de 20-30 milioane de euro, iar Luxemburgul trebuie sa pretinda Fiat Chrysler Automobiles o suma similara, intrucat facilitatile fiscale de care au beneficiat cele doua companii incalca legislatia UE.

Autoritatea antitrust a lansat si o ancheta ampla impotriva unor retaileri online precum Amazon.com.

Pe de alta parte, dupa lansarea investigatiei impotriva Google in aprilie, Vestager a plecat in Statele Unite pentru a-si apara decizia in mod public si a aprobat fuziuni mari ale General Electric si FedEx fata de care a exprimat initial ingrijorare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here