Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anuntat, joi seara, demisia Guvernului pe care il conduce si convocarea de alegeri parlamentare, in contextul impasului politic, informeaza Mediafax.

„in scurt timp, ii voi prezenta presedintelui demisia mea si a Guvernului. Simt ca am obligatia morala de a ma prezenta evaluarii poporului. Votul poporului va decide daca acordul la care am ajuns cu creditorii ne poate scoate din criza”, a declarat Alexis Tsipras.

„Vreau sa fiu onest in totalitate, nu am ajuns la acordul pe care il voiam cu creditorii internationali. Am fost obligati sa onoram un acord”, a subliniat Tsipras.

„Sunt foarte mandru de Guvernul pe care il conduc. Am purtat negocieri dure mult timp”, a apreciat Tsipras.

Potrivit unor surse, pana la instalarea viitorului Guvern, Vassiliki Thanou-Christophilou, actualul presedinte al Curtii Supreme de Justitie, va prelua functia de prim-ministru interimar.

Dupa acest anunt, Alexis Tsipras ii va inmana demisia presedintelui Greciei, Prokopis Pavlopoulos, abilitat sa dizolve Parlamentul si sa convoace noi alegeri.

Alexis Tsipras a fost obligat sa ia aceasta decizie dupa ce a pierdut majoritatea parlamentara saptamana trecuta, in cursul votului privind noul plan de asistenta financiara. Patruzeci de parlamentari Syriza nu au votat in favoarea planului de asistenta, iar Guvernul a ramas cu o sustinere de 119 voturi din totalul de 300 de membri ai Parlamentului.

Guvernul a reusit sa adopte acordul cu creditorii cu ajutorul opozitiei moderate – partidul de centru-dreapta Noua Democratie (ND) si Partidul Socialist (PASOK).

Potrivit postului public de televiziune din Grecia (ERT), alegerile parlamentare ar urma sa aiba loc pe 20 septembrie, inainte de inceperea aplicarii masurilor de austeritate pe care Alexis Tsipras le-a convenit cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Mecanismul European de Stabilitate si Fondul Monetar International).

Ministrii Finantelor ai statelor din zona euro au aprobat, acum o saptamana, noul plan de asistenta financiara destinata Greciei, in valoare de 86 de miliarde de euro.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here