Camera inferioara a Parlamentului Germaniei a aprobat, vineri, noul plan de asistenta financiara destinat Greciei, informeaza Die Welt.

Bundestagul, reunit in sesiune extraordinara, a aprobat planul destinat Greciei cu 439 de voturi pentru, 119 impotriva si 40 de abtineri, informeaza Mediafax.

Cancelarul german, Angela Merkel, ceruse Parlamentului sa se pronunte in favoarea negocierilor pentru ajungerea la un nou program de asistenta financiara destinat Greciei.

Bundestagul a convocat o sedinta extraordinara pe aceasta tema, in pofida vacantei parlamentare. Angela Merkel le-a spus parlamentarilor germani ca Grecia este dispusa sa colaboreze cu creditorii europeni si ca a demonstrat angajamentul de a continua reformele. „intrebarea este – pe baza a ce v-am spus – daca pot cere Bundestagului sa ofere Guvernului un mandat de negocieri pentru programul de asistenta financiara destinat Greciei. Raspunsul meu este afirmativ”, afirmase Merkel.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro. „Acordul este dificil, dar am evitat continuarea retragerilor activelor in strainatate. Am evitat un plan de strangulare financiara si de prabusire a sistemului bancar. in aceasta batalie dura, am reusit sa obtinem restructurarea datoriilor”, a afirmat premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here