Valoarea facturii la gaze naturale ar putea sa scada cu 1-3% la 1 aprilie, ca urmare a eliminarii importului de gaze rusesti, insa pretul gazelor din productia interna poate creste cu 6-7% in 1 iulie, in functie de rezultatul discutiilor dintre Guvern si Fondul Monetar International (FMI), informeaza Mediafax.

„Din 1 aprilie nu mai impunem import nimanui, iar din 1 ianuarie oricum nu mai exista cosul de gaze pentru industrie, ci doar pentru consumatorii casnicici. Anul acesta consideram ca nu vom mai depinde de import, dar asta nu inseamna ca acordurile de import ale firmelor nu raman in vigoare”, a declarat vineri agentiei MEDIAFAX Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.

FMI si Comisia Europeana (CE) au cerut Guvernului sa creasca pretul gazelor pentru populatie si centrale de energie termica (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat pretul de 58 lei, neacceptat de FMI si CE.

Refuzul de a creste pretul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost incheiata o noua scrisoare de intentie la acordul cu FMI.

Conform calendarului convenit de Guvern in 2011 cu FMI si CE, pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit sa creasca de la 53,3 lei MW/h in iulie 2014, la 54,6 lei in octombrie 2014, la 56,1 lei in ianuarie 2015, la 58,9 lei in aprilie 2015 si la 62 lei in iulie 2015.

Cresterea pretului a fost insa amanata de Guvern, care doreste prelungirea calendarului de eliminare a preturilor reglementate cu trei ani, pana la 30 iunie 2021.

Havrilet a adaugat ca ANRE a propus FMI ca pretul gazelor sa fie ajustat o singura data pe an, la sfarsitul perioadei reci, iar nu de doua-trei ori pe an ca pana acum.

De asemea, se mai discuta cu FMI si varianta ca pretul gazelor din productia interna sa fie fixat in 1 iulie la 62 lei pe MWh si sa nu mai fie modificat pana cel putin in 1 aprilie 2016.

„ANRE a cerut FMI sa nu mai fie cresteri de pret de doua-trei ori pe an, ci o singura data pe an. FMI este de acord cu asta”, a spus Havrilet.

Potrivit calendarului de crestere a pretului gazelor din productia interna, in 2018 pretul ar urma sa fie 119 lei pe MWh, insa este necesara revizuirea acestui plan, din cauza schimbarii situatiei din piata si a scaderii consumului.

„Conform calendarului, pretul ar urma sa fie 119 lei in 2018. Vrem sa inchidem calendarul la pretul pietei, care acum este de 90 lei pe MWh. impreuna cu Ministerul Energiei, ANRE va face un alt calendar, valabil tot pana in 2018, dar, daca vor fi dezechilibre intre calendar si situatia din piata, cu posibilitatea extinderii pana in 2021. in noul calendar vom merge pe pretul de inchidere de 90 lei, in loc de 119. Posibil sa fie insa mai mic, in jur de 72-75 de lei pe MWh”, a spus Havrilet.

El a adaugat ca, teoretic, calendarul de liberalizare a pretului gazelor din productia interna ar putea fi inchis si acum, dar cresterea pretului ar fi „abrupta”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here