Cipru poate aproviziona cu gaze Bulgaria si alte tari din Europa Centrala, pentru a reduce dependenta mare a regiunii de livrarile rusesti, a declarat la Nicosia ministrul bulgar de Externe Kristian Vigenin, relateaza portalul incyprus.

„Cipru poate juca un rol important in proiectul coridorului nord-sud, furnizand gaze terminalelor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Grecia, care sa fie livrate apoi Bulgariei, Romaniei si Europei Centrale”, a spus Vigenin dupa discutii avute luni cu omologul sau cipriot Ioannis Kasoulides, informeaza Mediafax.

Vigenin a adaugat ca este doar o idee care poate fi discutata, dar aceasta optiune exista, el exprimandu-si speranta intr-o colaborare stransa cu Cipru in aceasta problema. El a aratat ca Bulgaria nu poate inlocui integral gazele rusesti, dar ca exista posibilitatea ca Cipru sa devina, pe termen mediu, furnizor.

Cipru a descoperit un zacamant in largul coastei sudice a insulei cu rezerve estimate la 3.600-6.000 de miliarde de metri cubi de gaze si a accelerat activitatile de explorare a unor noi zacaminte.

Vigenin a salutat totodata redresarea rapida a Ciprului din criza economica, el considerand ca autoritatile de la Nicosia sunt deja capabile sa isi imbunatateasca prezenta pe pietele financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here